Novi minister

Peršak: Tudi včlanil bi se v DeSUS

M.K./STA
29. 4. 2016, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stranka DeSUS utegne prihodnji teden obelodaniti ime kandidata za kulturnega ministra, najverjetnejša izbira pa naj bi bil državni sekretar Tone Peršak.

STA
Tone Peršak s premierjem Mirom Cerarjem še ni imel formalnih pogovorov.

V primeru, da bi ga stranka predlagala za ministra in bi prejel zagotovila, da bo lahko vodil resor pod določenimi pogoji, bi se bil pripravljen tudi včlaniti v DeSUS, je pojasni Tone Peršak.

Po statutu DeSUS morajo biti njihovi funkcionarji tudi člani stranke. Tako je članstvo pogoj tudi za Peršaka, če želi postati naslednik Julijane Bizjak Mlakar, ki je zapustila stolček na ministrstvu za kulturo in se vrnila v poslanske klopi. 

"V prihodnosti se nisem nameraval več vključevati v nobeno stranko, vprašanje kulture pa se mi zdi tako pomembno, da bi bil pripravljen tudi to storiti," je danes povedal Peršak, ki trenutno ni član nobene stranke.

V primeru, da bi šli postopki DeSUS tako daleč, da bi bil dejansko predlagan za ministra za kulturo in bi dobil zagotovila, da bo lahko vodil resor pod določenimi pogoji, ki so v mnogih točkah skladni s koalicijsko pogodbo, lahko uresničili, bi bil pripravljen sprejeti obvezo včlanitve v DeSUS, je še povedal.

V DeSUS so pojasnili, da se s Peršakom še niso sestali. V začetku prihodnjega tedna bo predvidoma zasedala kadrovska komisija stranke, zatem pa mora izbira še skozi sito izvršnega odbora in sveta DeSUS. Peršak verjetno ne bo edini kandidat pred strankarskimi organi, je pa najbolj resen. Med drugim se omenja denimo še nekdanji ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina.

Glede morebitnega prevzema položaja ministra tudi s premierjem Mirom Cerarjem Peršak še ni imel formalnih pogovorov. Na kratko sta bila po njegovih besedah zgolj v neformalnem stiku, tudi kar zadeva včlanitve v DeSUS. "To ne pomeni, da karkoli že drži ali da bi se pogovarjala o kakšnih obljubah," je dodal Peršak.

Po neuradnih informacijah naj Cerar ne bi problematiziral, če bo DeSUS za ministra predlagala sedanjega državnega sekretarja. Je pa tudi prvak DeSUS Karl Erjavec že večkrat poudaril, da mora biti ime za naslednika Bizjak Mlakarjeve usklajeno s premierjem. Bizjak Mlakarjeva se je namreč od ministrskega stolčka poslovila v precej ostrem odnosu s predsednikom vlade, njuno sodelovanje ni bilo več mogoče.