Divja odlagališča

Iz Bruslja nov opomin glede odlagališč

Z. F.
29. 4. 2016, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropska komisija je Slovenijo ponovno opozorila na obstoječa odlagališča, ki jih mora urediti in uskladiti z zakonodajo EU o odlagališčih, čeprav je Slovenija storila že velik napredek.

STA
Nobeno odlagališče, ki ne izpolnjuje pogojev, ne obratuje več.

Evropska komisija je ugotovila, da še vedno več kot 30 odlagališč krši zakonodajo, in tako Sloveniji žuga že z drugim opominom ter jo poziva, naj obstoječa odlagališča uskladi z direktivo o odlaganju odpadkov na odlagališčih. V skladu z zakonodajo EU bi odlaganje odpadkov na divjih odlagališčih morala biti skrajna možnost, pri kateri je treba zagotoviti, da ni škodljivih vplivov na zdravje ljudi in okolje.

Arhiv Svet24
Več kot 30 odlagališč v Sloveniji še vedno krši zakonodajo, opozarja Evropska komisija.

Nastali zapleti

Upoštevati bi bilo treba vrsto pogojev in obstoječa odlagališča nadgraditi, da bi ta pridobila uporabno dovoljenje ali pa bi jih zaprli in sanirali. Slovenija se je sicer strinjala, da bo to storila najpozneje do 16. julija 2009, vendar ji to kljub znatnemu napredku še ni uspelo. Ugotovljeno pa je, da nobeno odlagališče, ki ne izpolnjuje pogojev, ne obratuje več, a je kljub temu še vedno okoli 35 takšnih odlagališč, ki kršijo zakonodajo EU, je ob objavi rednega mesečnega svežnja odločitev o kršitvah zakonodaje EU navedla komisija. Po prvem opominu, poslanem oktobra 2012, je komisija Sloveniji zdaj poslala drugo obrazloženo mnenje. Če pa Slovenija v dveh mesecih ne bo ustrezno ukrepala, lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU.