Strah pred terorizmom

Že ukrepajo, če bi slučajno "počilo" v nuklearki

R.T.
29. 4. 2016, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaradi strahu pred napadom s tako imenovano umazano bombo, ki bi ga lahko izvedli Islamska država, bodo bi vsi prebivalci Belgije dobili tablete z jodom.

Jedrska elektrarna v bližini vasice Doel

Belgijska vlada je odločila, da vsem gospodinjstvom znotraj 100-kilometrskega pasu okoli katere od jedrskih elektrarn izda jodove tablete, ki zmanjšujejo kopičenje sevanja v ščitnici.

Reuters
Pripadniki Islamske države so si ogledovali belgijske jedrske elektrarne.

Strah pred napadom z umazano bombo se je le okrepil, potem ko je v javnost prišla novica, da so si pripadniki Islamske države ogledovali belgijske jedrske elektrarne. Vlada je zato morala ukrepati. Prvotno je veljalo, da bodo tablete z jodom izdali le tistim, ki so od katere od jedrskih elektrarn oddaljeni maksimalno 20 kilometrov. Strokovni svet jih je prepričal, da povečajo radij, je oznanila Maggie De Block, belgijska ministrica za zdravje.

Zaščitili bodo vse prebivalce

Z distribucijo bodo tako zaščitili vseh 11 milijonov prebivalcev Belgije. S tabletami bodo založili lekarne, kjer bodo na ljudi čakale v primeru jedrske krize. Prednost bodo imeli otroci, nosečnice in ženske, ki dojijo.

Jean-Marc Nollet, član belgijskega parlamenta, je dejal: »Glede na gostoto poselitve in tveganja jedrske krize, je bila distribucija nujna. Biti moramo previdni – čeprav vsakdo dobi tableto, to še ne pomeni, da tveganja več ni.«