Sprememba statusa

Bodo upokojenci lahko delali?

E.R./STA
29. 4. 2016, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslanska skupina NSi je vložila novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, v kateri predlagajo, da bi lahko upokojenci hkrati prejemali polno pokojnino in nadaljevali svojo dejavnost.

Arhiv Svet24
NSi se zavzema, da bi upokojenci lahko nadaljevali svojo dejavnost.

Kot so sporočili iz NSi, tako stara kot nova pokojninska zakonodaja praviloma ne dopuščata prekrivanja statusa zavarovanca in statusa uživalca pokojnine, saj je pogoj za pridobitev pravice iz obveznega zavarovanja prenehanje obveznega zavarovanja, torej prenehanje opravljanja dejavnosti.

Je pa stara zakonodaja, ki je bila v veljavi do konca leta 2012, dopuščala poseben institut t. i. izvzema iz zavarovanja, ki je omogočal, da se je oseba pod določenimi pogoji lahko upokojila in uživala polno pokojnino, kljub temu da je še naprej opravljala samostojno dejavnost in imela odprt s. p.

Zadnja sprememba pokojninske zakonodaje pa je popolnoma ukinila možnost hkratnega prejemanja polne starostne pokojnine in zavarovanja iz dejavnosti za polni delovni čas (osem ura na dan oziroma 40 na teden). Predlagatelji menijo, da je takšna rešitev krivična in je povzročila neenakosti pred zakonom.

NSI: vsak naj ima možnost nadaljevati dejavnost

Po mnenju NSi mora tako imeti vsak zavarovanec možnost nadaljevati svojo dejavnost kot s. p. ali jo ustanoviti, ob tem pa prejemati polno starostno pokojnino, do katere je upravičen. Ocenjujejo, da je za pokojninsko blagajno to lahko samo dobro, saj bodo polni prispevki teh zavarovancev dodaten priliv, ki se mu je z vladno novelo država odpovedala.

NSi tako predlaga, da se omogoči takšen dvojni status upokojencev, ki je primerljiv z ostalimi državami EU. Vsak zavarovanec bi imel možnost, da prejema polno starostno pokojnino, do katere je upravičen, hkrati pa lahko nadaljuje svojo dejavnost (s. p.) ali jo ustanovi.