Nemirna Francija

Na desetine ranjenih, več sto aretiranih

M.K./STA
29. 4. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Najmanj 24 policistov je bilo ranjenih, med njimi trije huje, med včerajšnjimi protesti proti predlaganim spremembam zakona o delu v Franciji. Skupno so aretirali 124 demonstrantov.

Profimedia
V Parizu so protestniki v policiste metalo tlakovce in steklenice, policisti pa so odgovorili s solzivcem.

V Franciji so včeraj že četrtič v dveh mesecih protestirali in stavkali proti reformi zakona o delu, ki je po mnenju študentov in zaposlenih nesprejemljiva. Protesti in stavke, ki se jih je udeležilo najmanj 170.000 ljudi, so med drugim prinesli motnje v letalskem prometu. Iz več mest poročajo tudi o spopadih med protestniki in policijo.

Naslednji množični protesti so napovedani za 1. maj.

Dogajanje se je včeraj začelo v napetem vzdušju, v več mestih, med drugim v Parizu, Nantesu, Marseillu, Lyonu in Toulousu, so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo.

Kot je sinoči sporočil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, je bilo v spopadih s protestniki ranjenih skupno 24 policistov, med njimi trije v Parizu huje. Skupno 124 demonstrantov so zaradi izgredov aretirali, je še povedal minister in ob tem pozval organizatorje protestov, naj "izpade peščice izgrednikov" obsodijo tako ostro, kot jih je on.

Profimedia
V francoski prestolnici je potekalo glavno veliko protestno zborovanje.

V francoski prestolnici, kjer je potekalo glavno veliko protestno zborovanje. Do nasilja je prišlo na pariškem Trgu republike, potem ko so se protestniki prebili skozi policijsko barikado. Več deset mladih protestnikov je v policiste metalo tlakovce in steklenice, policisti pa so odgovorili s solzivcem. 

Trg je sicer v zadnjem mesecu prizorišče nočnih zborovanj "Pokonci celo noč". Pobuda se je začela kot upor proti reformi delovne zakonodaje, a se je prelevila tudi v proteste proti globalizaciji, socialni neenakosti in za pravice migrantov.

V četrtek zvečer pa so okoli 1000 zbranim protestnikom policisti na trgu pustili ostati le do polnoči. A ob tem je izbruhnilo nasilje.

Vroče tudi drugje po Franciji

V Nantesu na zahodu Francije je policija proti protestnikom, ki so metali kamenje, barvne in dimne bombe uporabila solzivec.

V Le Havru na severu države je več sto stavkajočih, večinoma pristaniških delavcev, z gorečimi pnevmatikami zablokiralo glavne ceste v mesto.

Na pariškem letališču Orly je bil danes odpovedan vsak peti let, z letališča Charles de Gaulle so poročali o zamudah. V javnem prevozu ni bilo večjih motenj.

Dan brez časopisov

Na kioskih pa včeraj zaradi stavke tiskarjev ni bilo dnevnikov.

Opazovalci menijo, da bodo včerajšnji protesti in stavke ključen preizkus za zadnjo pomembno reformo v mandatu predsednika Francoisa Hollanda, leto dni pred predsedniškimi volitvami.

Nekateri tudi pričakujejo, da bi lahko prišlo do združitve z neformalnim državljanskim gibanjem Nuit Debout (Ponoči pokonci), ki vse od 31. marca vsak večer zasede pariški Trg republike z zahtevami po spremembah.

Francoska policija je tovrstne nočne shode včeraj začasno prepovedala. Prepoved shodov na Trgu republike velja od drevi ob 19. uri do petka ob 7. uri. Prav tako je na območju od 16. ure prepovedano parkirati avtomobile.

Twitter
Protestniki so zažgali luksuzni avtomobil.

"Socialna eksplozija"

Protestni val proti načrtovani reformi zakonodaje o delu, katere cilj je končno znižati 10-odstotno brezposelnost, se je začel pred dvema mesecema. Njeni nasprotniki trdijo, da bo ogrozila delavske pravice, da je preveč naklonjena delodajalcem in da bo še povečala negotovost mladih zaposlenih oz. iskalcev zaposlitve.

Glede na eno izmed javnomnenjskih raziskav kar 78 odstotkov Francozov ocenjuje, da reforma prinaša tveganje za "socialno eksplozijo".