Stare zamere

Cruza ozmerjal z Luciferjem

J.P./STA
29. 4. 2016, 07.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa John Boehner iz Ohia je zveznega senatorja iz Teksasa Teda Cruza, ki se poteguje za predsedniško nominacijo republikanske stranke, označil za utelešenje Luciferja oz. hudiča.

Reuters
Cruz je dejal, da je Boehner s svojo izjavo spustil na površje nekaj svojega "notranjega Trumpa".

Boehner je govoril o ameriški predsedniški kampanji v sredo na univerzi Stanford in dejal, da ima prijatelje med demokrati in republikanci in se razume s skoraj vsemi. "Vendar pa nikoli v življenju nisem delal z bolj neznosnim pasjim sinom, kot je Cruz. Gre za utelešenje Luciferja," je dejal Boehner, ki Cruzu očitno še vedno zameri leto 2013.

Blokade, kot je bila tista s pomočjo Cruza, so mnenje Američanov o kongresu in njegovi vodilni stranki spravili na zelo nizko raven. Raziskovalni center Pew ugotavlja, da ima 62 odstotkov Američanov danes negativno mnenje o republikanski stranki, pozitivno pa 33 odstotkov. O demokratski stranki jih ima negativno mnenje 50 odstotkov, pozitivno pa 45 odstotkov.

Cruz je takrat skupaj s skrajno konservativnimi republikanci v predstavniškem domu blokiral financiranje zvezne vlade, ki potem začasno ni delala. S tem je uničil dogovor, ki ga je s predsednikom ZDA Barackom Obamo dosegel Boehner. Ta je lani, po papeževem obisku ZDA, odstopil s položaja in iz kongresa, ker je ugotovil, da pripadnikov gibanja čajanke ne more več obvladovati.

Še posebej ne, če jim v senatu pomaga Cruz, ki se je na Boehnerjeve besede odzval iz Indiane. Opozoril je, da je Boehner dejal, da sta z Donaldom Trumpom prijatelja in da občasno igrata golf. Cruz je dejal, da je Boehner s svojo izjavo spustil na površje nekaj svojega "notranjega Trumpa". Senator je zagotovil, da Boehnerja ne pozna, saj sta se v Washingtonu morda srečala le trikrat.