Blog

Cepljenje - kdo si še upa govoriti o stranskih učinkih?

Katerina Vidner Ferkov
29. 4. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zakaj so demonizirani starši in zdravniki, ki govorijo o tem, da se v zdravstvenem ukrepu cepljenja dogajajo tudi hude napake.

you tube
Deklica Saba, ki je prejela odškodnino zaradi stranskih učinkov po cepljenju proti gripi v Avstraliji.

15 mrtvih otrok, takoj po cepljenju proti ošpicam.
To je pol razreda popolnoma nepotrebnih in tragičnih smrti.
Svetovna zdravstvena organizacija in Združeni narodi dogodek obžalujeta.

Takoj po cepljenju so imeli otroci hude reakcije. Si predstavljate? Do reakcij, za katere so starši ali zdravniki razglašeni za zločince nad človeštvom, če jih prijavijo. Druga možnost je, da jih označijo za nore in proticepilce. Čeprav so ravnokar cepili otroka. Kdo je tu zdaj nor?

Če bi se tragične smrti otrok zgodile v Amsterdamu, New Yorku ali na Dunaju, bi bilo precej drugače, zgodilo pa se je leta 2014 v Siriji. Zato se tragedija ni vtisnila v spomin javnosti. Kakor tudi ne, da so množično testirali HPV cepivo na podhranjenih deklicah v Indiji. Kako je možno imeti resno znanstveno razpravo o cepivih, ne da zajamemo še politične, ekonomske in antropološke razsežnosti tega medicinskega ukrepa?

Milijonski zneski za odškodnine po cepljenju

Ko odprete dokument, objavljen 5. januarja, 2015, na 151 straneh, o odškodninah za trpljenje in bolečine, tako je navedeno, po cepljenju, se začnejo vrstiti vrtoglavi zneski v milijonih dolarjev. V Združenih državah Amerike zneske izplačujejo prizadetim otrokom in njihovim družinam. A kaj lahko poplača umsko zaostalost in dosmrtno nepokretnost? Nič.

Farmacevtske korporacije so tako "poštene", da v navodilih proizvajalca posameznih cepiv zapišejo, kaj vse se vam lahko po cepljenju zgodi. Stranski učinki so lahko grozljivi, nastopi lahko tudi smrt.

Nekateri otroci in odrasli lahko umrejo že zaradi užitega arašida. Alergija na oreščke je lahko usodna. Tudi alergijska reakcija na penicilin je lahko smrtna.

Le pri cepivih naj bi bili vsi enaki, tako trdijo v javnosti plačani promotorji cepiv - tri kilograme težek dojenček, odrasli, beli, rumeni, črni, fantje in dekleta. Kot da bi bila cepiva kisik.

Cepiva so ukrep javnega zdravja, ampak o njem bi morali razpravljati kot opolnomočeni uporabniki. Biriči korporacij v medijih poskrbijo, da so zaskrbljeni starši in znanstveniki razvrednoteni in osebno degradirani. V poduk vsem, da tresejo pred zanesljivim javnim linčem.
Kajti hud osebni in strokovni napad doživi vsakdo, ki si drzne (!) karkoli izreči glede cepiv, razen, da so nujni za obstoj človeštva. Tudi reprodukcija je nujna, pa vseeno obstajajo posilstva, naj zato o njih molčimo?

Intervju in film, ki odpirata oči

Prejšnji teden se zgodil zgodovinski intervju z Robertom De Nirom v oddaji America Today. Zakaj zgodovinski, kaj ni to pretiravanje? Njegove izjave so prelomne, ker De Nira pač nihče ne prekinja. Imel je priložnost povedati, kar je želelo že veliko znanstvenikov, zdravnikov in staršev pred njim:

Da ni proti cepivom. Cepil je svojega sina.
Raziskujte, je poudaril novinarjem. Mediji povzemajo, ne raziskujejo. Kajne?

Glejte film in si ustvarite mnenje, je poudaril. Film Vaxxed je bil umaknjen s festivala Tribeca.
Zanimajo ga varna cepiva, pravi De Niro. Torej, ponovimo, ni proti cepivom.

Opozoril je tudi na možno povezavo med cepljenjem in avtizmom pri nekaterih otrocih. Usodna napaka. Tega se ne omenja.

De Nira, ki ni znan po neuravnovešenih javnih napadih na zdravstvo, so poslušali do konca. Tisočem staršev so tekle solze, od hude stiske in olajšanja. Njih niso poslušali, njim ni bilo dano spregovoriti.

Seveda so De Nira korporacijski mediji napadli z vseh strani. Ko bi vi le vedeli, kakšen oglaševalski delež ima v medijih farmacija. Tega vam ne bodo razkrili. Tudi ne, katere politične stranke podpirajo posamezna farmacevtska podjetja.

Ne le napadati

Razumeti moramo starše otrok, ki so tako bolni, da se ne morejo cepiti. Oslovski kašelj bi jih umoril, tudi rdečke ali ošpice. Trepetajo pred otroškimi boleznimi, ki jih večina zdravih otrok preboli brez posebnih posledic.
Večina cepljenih tudi nima hudih stranskih učinkov.
Nekateri jih imajo, njihovo trpljenje je srce parajoče. Traja celo življenje.

Cepljenje ne sme in ne more biti demonizirana tema, trenutno je. Zelo verjetno tudi bo.
Vsak je sebi sodnik, nekateri svojim otrokom, nekateri celo množicam. Vest pa je le ena. Ne bo molčala, ne pri vseh. Dr. Willam Thompson je žvižgač, spregovoril je o prirejanju podatkov o stranskih učinkih cepljenja pri določenem delu populacije otrok. Priča lahko le pred ameriškim kongresom.

Cepljenje ima dolgo zgodovino

Kako so politični interesi botrovali cepljenju razlaga tudi prof. dr. Harish Naraindas. V Indiji so namreč cepljenje poznali davno pred Evropo.

Cepljenje proti črnim kozam so s pridom uporabljali in bilo je zelo učinkovito. Ko jim je kasneje kolonialistična oblast britanske krone vsilila svojo metodo cepljenja, so opazili, da ne deluje. Zato so bili označeni za primitivne barbare, ki ne razumejo znanosti. Že znano.

Podobno usodo je doživel dr. Andrew Wakefiled, ki mu bodo, srčno upam, nekoč postavili spomenik. V zdaj razvpiti študiji je med drugim zapisal, da cepivo MMR morda povzroča stranske učinke pri nekaterih. Kasneje je predlagal, da se trivalentno cepivo razdeli nazaj naposamezna cepiva. Po tem so mu v vseh svetovnih medijih naredili vse, razen ustrelili ga niso.

Vrhunskega strokovnjaka, ki je opozoril na možne nevarnosti. Ni rekel, naj otroci pijejo morsko vodo in gledajo v semafor, da bodo ozdraveli. Ne, predlagal je spremembe obstoječega sistema. Kardinalna napaka.

Kdo je on, da bo kot zdravnik specialist svetoval farmacevtskim gigantom. Oni diktirajo, medicina kima. Sicer ni simpozijev, štipendij in denarja za raziskave.

Tako bo tudi ta blog označen kot neznanstven, škodljiv in enostranski pamflet. Zapisan je zato, ker si otroci in starši zaslužimo dostojanstvo bivanja. Dovolj je poniževanja v imenu prgišča dolarjev.

Se še spomnite tistih 15 mrtvih otrok z začetka? Kaj pa tistih iz odškodninskih postopkov?
Ukrep javnega zdravstva mora vedno upoštevati tudi pomanjkjivosti in se jim posvečati z vso svojo moralno dolžnostjo. Zdravi otroci in tisti brez posledic po cepljenju niso težava, to že vemo. A če v imenu njih prezremo trpljenje drugih - nisem zraven.