So cene dovolj mikavne?

Razprodaja premoženja Primorja

pk
29. 4. 2016, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stečajni upravitelj propadlega ajdovskega gradbinca Primorja se še vedno trudi prodati njegovo premoženje. Trenutno delajo na prodaji stanovanj na Goriškem in Obali. Zanimanje zanje menda je.

P.K.
To je novogoriški stanovanjski objekt Cedra v lasti Primorja, v katerem je naprodaj več stanovanj po ugodnejših cenah.

STA
Stečajni upravitelj Rudolf Hramec bo maja iskal kupce za stanovanja v Cedri in apartmaje v naselju Oltra na Obali.

Skoraj štiri leta po stečaju gradbenega podjetja Primorje iz Ajdovščine je uspešno prodana komaj slaba polovica premoženja družbe, ki je sicer v celoti ocenjeno na okoli 140 milijonov evrov. Postopek stečaja se je precej zavlekel, a stečajni upravitelj Rudolf  Hramec meni, tako pove medijem, da računa, da jim bo še letos uspelo prodati zajeten del preostanka imetja.

So cene dovolj mikavne?

Hramec bo s svojo ekipo sredi maja poskušal prodati nepremičnine, za katere do zdaj ni bilo preveč zanimanja. Glede na padec cen pa se pričakuje, da bo prodaja zdaj lažje stekla. Kupnine so se namreč znižale za okoli deset odstotkov.

Iskali bodo kupce za 19 stanovanj v naselju Majske poljane v Novi Gorici. Gre za objekt Cedra v bližini nakupovalnega centra. V markantni stavbi sodobne arhitekture je na primer na voljo dvosobno stanovanje, ki meri približno 48 kvadratnih metrov. Izklicna cena zanj bo malo več kot 72 tisoč evrov.

Menda je za ta stanovanja zaradi novih, še nižjih cen kar precej zanimanja, saj naj bi, kot so sporočili iz pisarne stečajnega upravitelja, zanimanje za nakup izkazalo že več kot 20 kupcev. Najdražje stanovanje ima sicer kar 224 kvadratnih metrov, kar predstavlja šest sob in se bo prodajalo za 164 tisoč evrov.

STA
Primorje je svoja vrata zaprlo že pred dobrimi tremi leti. S tem je delo izgubilo več kot 600 ljudi.

Kaj prodajajo na morju

STA
Mnogi menijo, da je Primorje usahnilo zaradi Dušana Črnigoja in njegovih škodljivih potez. Ta zgodba sodni epilog še čaka.

Še kar nekaj stanovanj pa na kupce čaka tudi na Obali. Primorje je gradilo apartmaje v naselju Oltra pri Ankaranu; 38 apartmajev različne velikosti bodo prodajali s parkirnim mestom in pripadajočo shrambo. Za skoraj 50 kvadratnih metrov velik apartma bo treba odšteti okoli 81 tisoč evrov.

Hramcu sicer nekateri očitajo, da stečajni postopek in prodaja premoženja potekata prepočasi. Na pripombe se je že večkrat odzval s komentarjem, da je obseg premoženja Primorja med največjimi v aktivnih stečajnih postopkih v Sloveniji, zato je postopek obsežen in zahteven.

Pomembnejši uspeh v postopku je sicer lanski, ko je Hramec s prodajo premoženja zbral dovolj denarja, da je poplačal terjatve, ki jih je prijavilo 652 delavcev Primorja in so znašale nekaj več kot 20 milijonov evrov.