Kriza v Makedoniji

Ključno pričo našli mrtvo

M.K./STA
29. 4. 2016, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Skopju so v stanovanju našli truplo ene od ključnih prič v prisluškovalni aferi, ki je dodatno podžgala politično krizo. Preiskovalci domnevajo, da je šlo ali za umor ali samomor.

Profimedia
Pomilostitve so sprožile buren odziv opozicije in javnosti, sledili so množični protesti.

Sredi makedonske politične krize je dodatno razburjenje povzročil morebiten umor. Makedonski mediji so danes poročali, da so truplo našli že v sredo.

Prisluškovalno afero je v začetku lanskega leta sprožila opozicija, ki je vlado takratnega premierja Nikole Gruevskega javno obtožila, da je nezakonito prisluškovala približno 20.000 ljudem, tudi policistom, sodnikom, novinarjem in tujim diplomatom.

Opozicija je ob tem objavila prisluhe, ki naj bi nastali s prisluškovanjem telefonom sodelavcev Gruevskega in naj bi dokazovali prisluškovanje. Prav tako naj bi bile iz prisluhov razvidne volilne manipulacije.

Umrli Kosta Krpać, katerega truplo so našli v njegovem stanovanju v Skopju, naj bi bil lastnik podjetja, ki je poskrbelo za uvoz prisluškovalne opreme. V četrtek pa je posebno tožilstvo, zadolženo za prisluškovalno afero, potrdilo, da se je Krpać sam ponudil kot priča. Krpać je tudi na seznamu 56 ljudi, ki so bili osumljeni sodelovanja v aferi s prisluškovanjem, a jih je makedonski predsednik Gjorge Ivanov pred dobrima dvema tednoma pomilostil.

Pomilostitve so sprožile buren odziv opozicije in javnosti, sledili so množični protesti, odločitev Ivanova je kritizirala tudi EU.

Makedonijo politična kriza pretresa že od parlamentarnih volitev aprila 2014, ko so opozicijski socialdemokrati (SDSM) takrat vladajočo stranko VMRO-DPMNE Gruevskega obtožili manipulacij z volilnimi imeniki. V skladu z dogovorom o rešitvi politične krize, ki so ga dosegli voditelji makedonskih strank ob posredovanju EU, je Gruevski na začetku leta odstopil s premierskega položaja, za 5. junij pa so razpisali parlamentarne volitve. A tako SDSM kot manjše opozicijske stranke so že napovedali bojkot.