Makedonska kriza

Evropska unija svari

U. K.
19. 4. 2016, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropska unija je posvarila makedonske politike, da nove vlade ne bo priznala, če ne bodo zagotovili poštenih volitev. Obstaja namreč velika bojazen, da se vladajoča elita ne bo hotela kar tako umakniti s položajev.

Profimedia
Vodja opozicijske SDSM Zoran Zaev: "Treba se je zavedati, da pogoji za poštene volitve niso izpolnjeni."

Makedonija je zašla v veliko politično krizo zaradi prisluškovalne afere. Vodja opozicijske stranke Socialdemokratske zveze Makedonije Zoran Zaev je v javnost spravil videe in zvočne zapise, s katerimi dokazuje, da je vlada pod vodstvom bivšega premierja Nikole Gruevskega nelegalno prisluškovala več kot 20 tisoč osebam. Zato so sicer aretirali več kot 60 oseb, a jih je predsednik Ivanov pomilostil.

Novi protesti 

V nedeljo so v Skopju potekali novi protesti proti vladi in predsedniku. Protestniki so se najprej zbrali na trgu Sobranja in se nato odpravili proti stavbi makedonske vlade. Tokrat so protesti potekali bolj mirno kot prejšnje dni. Vodja opozicije Zaev je ob tem dejal, da bo opozicija uporabila vsa sredstva, ki so ji na voljo, da blokira napovedane izredne volitve 5. junija. "Obstajajo formalno-pravni aspekti in državljanski aspekti. Mi bomo izkoristili vse," je povedal Zaev. "Pravna država je ukinjena, vedejo se, kot da gre za njihovo trgovino. Delam na državni fakulteti in dobivam 400 evrov plače," je povedal eden od protestnikov.

Opozorilo Evropske unije 

Že pred tem je komisar Evropske unije Johannes Hahn pozval vse strani, naj se vrnejo za pogajalsko mizo. "Zelo sem razočaran nad nedavnim dogajanjem v državi," je povedal. "Veliko smo vložili, da bi se Makedonija vrnila na evroatlantsko pot. Če ne bodo zagotovili poštenih volitev, nova vlada ne bo mednarodno priznana." S tem je Hahn zagrozil makedonski vladi, naj čim prej reši krizo v državi.

Volitve 5. junija

Medtem je makedonska državna volilna komisija sporočila, da so izpolnjeni vsi pogoji za izredne volitve 5. junija. Vendar so odločitev sprejeli brez prisotnosti predsednika komisije in dveh članov opozicijske SDSM. Slednji so predčasno zapustili zasedanje. Že pred nekaj dnevi je Zaev sporočil, da se stranka SDSM volitev 5. junija ne misli udeležiti. "Treba se je zavedati, da pogoji za poštene volitve niso izpolnjeni. Volilni popisi niso nadgrajeni, nimamo nobene reforme medijev, poleg tega obstajajo pritiski, tako državni kot tuji," je poudaril Zaev.