V kritičnem stanju

FOTO: Pozor! V Ljubljani zastrupljajo pse

G.G.
19. 4. 2016, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Črnuška gmajna je med lastniki štirinožcev priljubljena lokacija, te dni pa so se na drevesih pojavila zaskrbljujoča obvestila, na makadamski cesti celo patruljira policijsko vozilo.

Urša Cerar
Obvestilo o nastavljenih strupih.
Zastrupljanje živali je kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. 

"Ste videli obvestila?" je včeraj sprehajalko z majhnim mešančkom, ki je bila na poti v smeri proti Rašici, resno vprašal policist. Ko je odgovorila nikalno, ji je mož postave razložil, da je bila bežigrajska policija obveščena o dveh primerih zastrupitve psa.

Tresel se je in bruhal

Zgodilo se je v nedeljo. Po brezskrbnem sprehodu po črnuških jasah in gozdičkih je lastnica opazila, da se psiček slabo počuti. Začel se je tresti in bruhati, odpeljati ga je morala k veterinarju, ki je moral reševati štirinožčevo življenje. Psiček je še vedno na infuziji, ni pa edini, ki se je zastrupil. Vsaj še en pes je bruhal, več skrbnikov psov nam je povedalo, da so bili njihovi najboljši prijatelji po sprehodu v gmajno nekaj ur v slabem stanju, tresli so se in delovali kot da bi bili omamljeni.

Urša Cerar
Zastrupila sta se najmanj dva psa.

Izobesila obvestila

Lastnica psička, ki je v kritičnem stanju, meni, da je nek podlež nastavil strupeno vabo ob robu na novo postavljene ograje na desni strani poti na začetku gozda. Na drevesa je izobesila liste, na katerih opozarja na nevarnost. In čeprav jih je nekdo včeraj odstranil, je danes izobesila nove.

Nedavni primeri

Primer v ljubljanskih Črnučah ni edini. Izpostavimo le nedavne. Pred desetimi dnevi so poročali o zastrupitvi psičke v bližini Betnavskega gozdu v Mariboru, marca pa so strupene vabi podtikali v Celju in Velenju. Na srečo so lastniki psov in muc hitro reagirali in svoje ljubljenčke pravočasno odpeljali k veterinarju.