Teroristični napadi v Parizu in Bruslju

Terorist bi kazen odslužil na Švedskem

R.T.
29. 4. 2016, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Šved, obtožen v zvezi s terorističnimi napadi v Bruslju in Parizu, hoče, da ga v primeru, da bo spoznan za krivega, za rešetke pošljejo na Švedsko.

Osama Krayem

Nova pravila za izmenjavo zapornikov, ki so jih v Evropski uniji uvedli lani, bi lahko pomenila, da se bo želja 23-letnega Osame Krayema uresničila. Proces sicer traja okoli leto dni.

Krayema obtožujejo, da je bil povezan tako z napadi Bruslju kot tudi v Parizu. 

Premislil si je

Krayem, sicer iz Švedske, je bil 9. aprila obtožen v zvezi s »terorističnimi umori«, ki so pretresli belgijsko prestolnico, kjer je v koordiniranih bombnih napadih na letališču in na podzemni železnico umrlo 32 ljudi. V napadih v Parizu 13. novembra lani je življenja izgubilo 130 ljudi. Odgovornost za oba napada je prevzela Islamska država.

Krayema obtožujejo, da je bil povezan tako z napadi Bruslju kot tudi v Parizu. Preiskovalci so namreč njegovo DNK odkrili v skrivališčih, kjer so skrajneži načrtovali pariške napade, v Bruslju pa so ga v četrti Maalbeek skupaj z bombašem Khalidom El Bakraouijem, ki se je razstrelil na podzemni železnici, ujele varnostne kamere.

Vincent Lurquin, Krayemov odvetnik, je razkril, da se je Krayem sicer nameraval razstreliti, a si je pozneje premislil.