Ekstremno nasilje

Nekateri najbrutalnejši zločini pri nas

mr
16. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Krški primer je slovensko javnost dodobra razburkal prav zaradi dejstva, da se je vse skupaj dogajalo »v živo«.

STA
Boštjan Koprivnikar in Simon Trančar imata na vesti zverinska umora komaj 18-letne Nine Dobrič in brezdomca Stojana Kranjca.

Primere izjemno nasilnih smrti pa smo v Sloveniji beležili, še preden so družbena omrežja postala naš vsakdan; iz arhivov smo izbrskali nekaj najodmevnejših.

Zaradi kraje tobaka do smrti mučili brezdomca

Primere izjemno nasilnih smrti smo v Sloveniji beležili, še preden so družbena omrežja postala naš vsakdan. 

Šoštanj, 30. junija 2003. Po nekaj urah skupnega popivanja v zapuščeni hiši »bivše Kovinotehne« se je med 39-letnim Darkom Bačovnikom, tremi mladoletniki in 40-letnim brezdomcem Marjanom Jančičem alias Majcem vnel spor. Razlog? Brezdomec, nekdaj obetavni rokometaš, je družbi ukradel tobak. Majca so napadalci slekli do golega in ga udarjali z različnimi predmeti, urinirali po njem, zažigali dlake, v anus pa potisnili prazno steklenico. Kalvarija je trajala od 4. ure zjutraj do 11. ure, ko so zmagoslavno odšli v mesto in se znancem pohvalili, da so Majca »razbili«. Prvoobtoženi Bačovnik je bil februarja 2005 za umor pravnomočno obsojen na 14 let zapora, mladoletniki pa so bili krivi povzročitve hude telesne poškodbe; eden je bil obsojen na štiri leta zapora, dva pa na dve leti in pol.

Boki in Čoro: eno poletje, dva zverinska umora

Boštjan Koprivnikar in Simon Trančar imata na vesti zverinska umora komaj 18-letne Nine Dobrič in brezdomca Stojana Kranjca.

Takrat 30-letni Boštjan Koprivnikar alias Boki in dve leti mlajši Simon Trančar alias Čoro sta 15. septembra 2002 na jasi Pasji britof pri Litiji umorila komaj 18-let staro Nino Dobrič. Koprivnikar jo je z eno roko privezal na stol in jo začel pretepati. Nato ji je okoli vratu zavezal trak in jo davil, naposled pa je nesrečno dekle privezal na vlečno kljuko avtomobila. Trančar je počasi vozil, Koprivnikar pa je žrtev medtem brcal. Ko sta se naveličala, sta dekle vrgla v Savo. Oba pa imata na vesti še en brutalen zločin, in sicer umor 30-letnega Stojana Kranjca, ki naj bi ga zagrešila enkrat med 30. junijem in 15. septembrom 2002, a preiskovalci trupla do danes niso našli. Priče so med sojenjem izpovedovale, da sta ga v litijskem lokalu Wild Pilots najprej pretepala in davila s kablom, nato pa sta ga naložila v avto in odpeljala na samoten kraj v smeri Zagorja, kjer ga je Koprivnikar »zaklal v srce«. Truplo sta nato zavila v odejo in odvrgla v globel, vse skupaj pa se je menda začelo, ker je Kranjc smrdel. Predlani je bila Koprivnikarju za oba umora izrečena enotna kazen 30 let zapora, Trančarju pa enotna kazen 20 let zapora.

Kitajec delodajalca z motiko razmesaril v snu

Kitajski državljan Wu Zuxiong je bil prvi obtoženec pri nas, za katerega je tožilstvo zahtevalo dosmrtni zapor. Umorjena zakonca, prav tako kitajska državljana, sta bila lastnika restavracije na Prulah, kjer je kot pomočnik v kuhinji delal tudi obdolženi. Ker naj bi Wu ob neki priliki slabo skuhal riž, sta ga odpustila, kar naj bi bil motiv za tragedijo, ki se je odvila 18. junija 2010 na Ižanski cesti v Ljubljani. V notranjost hiše je morilec vlomil skozi okno, kamor se je povzpel po kovinski lestvi, nato pa je odšel v spalnico in tam zakonca, ki sta še spala, napadel s topim delom motike. Wu umorov ni priznal, je pa povedal, da se mu zdi brutalna smrt pravična kazen za ljudi, ki slabo ravnajo s svojimi bližnjimi. Wujeva žena je bila namreč sestra umorjene. Junija 2012 je bil Wu za umor pravnomočno obsojen na 30 let zapora.

Dva končala v Savi, treji ušel gotovi smrti

Enotno tridesetletno zaporno kazen prestaja tudi nekdanji ljubljanski gostinec Jožef Kovač, idejni vodja skupine, ki je konec devetdesetih ugrabila tri podjetnike in dva od teh umorila. Zgodba v razvpitem primeru Sava sega v december 1997, ko se je za Dušanom Mavričem izgubila vsaka sled. Klobčič se je počasi začel odvijati, ko je Sava čez dva tedna naplavila njegovo truplo, vendar je smrt še dolgo ostala nepojasnjena. Januarja 2000 so v Savi našli novo truplo, Milana Tilija, obteženo z dvema betonskima blokoma. Preiskovalci so počasi prišli na sled sedmerici obtoženih in ugotovili, da so nekateri od njih vpleteni tudi v ugrabitev Dušana Gačnika leta 1999. Gačnika, ki je edini uspel pobegniti iz objema zanesljive smrti, so zaprli v hladilnico ob Kovačevem gostišču Jelen, mu prelepili usta in oči, zvezali noge, okoli vratu pa zategnili pasjo ovratnico z verigo.

Z mučenjem so ji poskušali razvezati jezik

STA
Željko Petrović in Blagoj Sazdov sta bila za mučenje Zorice Škrbić obsojena na 15 oziroma 14 let zapora.

Sol v rane

Preiskovalci so na kraju mučenja Škrbičeve našli celo solnico, saj so ji storilci v rane vtirali sol.

Po prav filmskem scenariju se je 26. junija predlani odvila ugrabitev 32-letne Zorice Škrbić v ljubljanskem Trnovem, kjer so jo po pričevanju prič zakrinkani moški zbili s kolesa in strpali v avtomobil. Po ugrabitvi so nesrečnico odpeljali v samoten gozd pri Cesti v Gorice, kjer so ji z mučenjem poskušali razvezati jezik – kot je znano, je bila pokojna partnerica enega od vpletenih v tako imenovani »rop stoletja«. Ugrabitelji so jo slekli do spodnjega perila ter jo z lepilnim trakom in lisicami privezali ob drevo, na glavo pa ji poveznili maskirno kapo. Revi so med mrcvarjenjem zlomili več reber, na kraju zločina so preiskovalci našli celo solnico, saj so ji v rane prav po srednjeveško vtirali sol. Na smrt pretepeno so nato naslednje jutro odvrgli v Podpeči. Mučitelja Škrbićeve, Željko Petrović in Blagoj Sazdov, sta krivo priznala že na predobravnavnem naroku septembra 2015, za kar je bil prvi obsojen na 15 let zapora, drugi pa na leto manj, medtem ko naročnik projekta ostaja neznan.