Ogroženi so bili tudi potniki

V treh tednih več kot 40 prijav nasilja nad vozniki

T.L./STA
15. 2. 2017, 21.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Uber opozoril na naraščajoče nasilje proti njihovim voznikom na Hrvaškem.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ameriško podjetje Uber je danes sporočilo, da so njihovi vozniki na Hrvaškem v preteklih treh tednih prijavili več kot 40 prijav primerov fizičnega in verbalnega nasilja, kar v primerjavi z drugim lanskim polletjem predstavlja 70-odstotni porast napadov. Uber je za zaščito svojih voznikov že angažiral varnostnike.

"Zaskrbljujoče je, da so se zgolj v treh tednih zgodili štirje resni fizični napadi na voznike. Izvedeni so bili s hladnim orožjem, kot so teleskopske palice, kamenje in kovanci, ter jim na ta način zadali telesne poškodbe in materialno škodo," so v Uberju zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so dodali, so bili v vseh štirih primerih napadov v vozilih tudi uporabniki Uberjevih storitev, kar pomeni, da so bili ogroženi tudi potniki.

Generalni direktor Uberja za jugovzhodno Evropo Davor Tremec je dejal, da obsojajo vsako obliko nasilja in da so morali zaradi varnosti svojih voznikov angažirati varnostnike, ki jim bodo na voljo 24 ur dnevno. Pri razkrivanju okoliščin napadov sodelujejo tudi s hrvaško policijo.

Napad in verbalne grožnje

Uber je sicer opisal primere napadov. Enega od njihovih voznikov so napadli s palico in ga lažje poškodovali, taksisti, prisotni na kraju dogodka, to je na postajališču sredi Zagreba, pa so napadenemu vozniku verbalno grozili. Spet drugemu vozniku so metali kovance po avtomobilu, ko je izstopil iz njega, pa se je začelo prerivanje in dodatno uničevanje vozila s pestmi. V enem izmed primerov pa so štirje taksisti s svojimi vozili ovirali voznika Uberja, medtem ko je imel ta v vozilu potnika.

V Uberju so pozvali svoje voznike in ostale taksiste, naj se izogibajo nasilju, ki ogroža tudi varnost potnikov.

Vložena tožba zoper Uber Croatia

Hrvaška obrtna zbornica je medtem pred kratkim v imenu taksi prevoznikov zaradi spodbujanja "nezakonitega prevoza potnikov" vložila tožbo zoper podjetje Uber Croatia. Od pristojnega sodišča zahtevajo, naj prepove tudi "nedovoljeno oglaševanje Uberjevih storitev". Kot so v zbornici pojasnili za hrvaške medije, Uber oglašuje nezakonit prevoz potnikov, saj ponuja taksi prevoz, pri čemer zanj nima ustreznih dovoljenj in zato predstavlja nelojalno konkurenco ostalim taksistom.

Hrvaški taksisti so že izrazili pripravljenost na proteste proti Uberju. Med drugim so zagrozili tudi s primerom njihovih francoskih kolegov, ki so leta 2015 organizirali nasilne demonstracije, po katerih so francoske oblasti prepovedali delovanje voznikov Uberja, ki niso imeli ustreznih dovoljenj.

Na Hrvaškem sicer pripravljajo spremembe zakona o prevozu v cestnem prometu, ki naj bi šle po informacijah zagrebških taksistov v smeri legalizacije Uberja. Taksisti sicer izpostavljajo, da ne nasprotujejo poslovanju Uberja, a zahtevajo enake pogoje za vse, ki se ukvarjajo s taksi prevozom.

Uber ima nasprotnike tudi v Sloveniji. Nekateri sindikati so opozorili, da predstavlja eno tistih podjetjih, ki "ustvarja dobiček na podlagi degradacije standardov" dela ter "prekarizacije in espejizacije dela".