Serije

Novi Šogun v vrhu serij vseh časov

D.K.
1. 3. 2024, 14.43
Posodobljeno: 1. 3. 2024, 14.56
Deli članek:

Po 44 letih od originalne priredbe romana Jamesa Clavella je remake navdušil kritike in gledalce.

FX
Novi Šogun je po samo dveh delih povsem očaral gledalce in kritike.

Mnogi se bodo spomnili serije, ki se je v osemdesetih letih predvajala tudi pri nas z Richardom Chamberlainom v glavni vlogi. Filmska zgodba je narejena po romanu iz 1975 iz japonskega obdobja v začetku 17. stoletja, ko Dežela vzhajajočega sonca s Portugalci dobi stik z zahodnim svetom, kar za vedno spremeni njeno zgodovino in stoletja izolacije. Delo je mešanica fikcije in realnega dogajanja iz tistega časa, v središču zgodbe pa je angleški mornar John Blackthorne, ki na nizozemski ladji, kjer služi kot krmar, doživi brodolom na obalah Japonske, v času, ko vodenje Japonske prevzame peterica najmočnejših mož. Blackthorne pristane v ujetništvu enega od njih, Jošija Toranage, fevdalnega vladarja, ki se ga preostali štirje želijo znebiti. Portugalsko pokristjanjevanje Japonske ima seveda svojo skrito agendo, ki jo Blackthorne razkrije in s tem nastane velik razdor tudi med preostalimi vladarji. Tu je še Toda Mariko, plemkinja, ki koleba med svojo predanostjo krščanski veri in vdanosti svojemu vladarju Toranagi.

Profimedia
Novi Torugava je Hirojuki Sanada, Mariko pa Anna Sawai

Ob osebni zgodbi glavnih akterjev je tu še zgodovinska državljanska vojna in ponovna vzpostavitev šogunata in pozneje cesarstva pod enim voditeljem. Nova serija je doživela premiero 44 let po originalni, v glavnih vlogah pa najdemo izvrstnega Hirojukija Sanado, Cosma Jarvisa in Anno Sawai. Za razliko od prvega Šoguna, ki je takrat osvojil  Emmyja in Zlati globus, je s pomočjo sodobnih filmarskih prijemov novi Šogun še nekaj razredov boljši, tako v prikazovanju za Evropo čudne japonske kulture, ki ima prišleke za barbare, do ljubezni, ki vzplamti med Blackthornom in Mariko. 

Novega Šoguna kritiki uvrščajo med največje serije in ob bok Igri prestolov, le da v Šoguni ni zmajev, so pa samuraji. Serijo sta zasnovala zakonca Rachel Kondo in Justin Marks, Kondo je bila do zdaj scenaristka in producentka, Marks pa je pisal scenarije za blockbusterje, med drugim tudi za zadnji Top Gun: Maverick. Prva dva dela sta bila premierno prikazana 27. februarja, najdete ju na pretočnikih Huli in FX.