Televizija

20 let Odmevov

T. B.
12. 1. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slabo je, če ne nastopaš v njih, in slabo, če jih ne gledaš,« pravi idejni oče Odmevov Lado Ambrožič, ki meni, da je ta informativna oddaja še vedno zakon.

»Takoj na začetku sem vedel, da je koncept oddaje, ki sem ga naredil, dober. To je bilo jasno, ker je bil natančno izdelan, nisem pa si mislil, da bo oddaja doživela tako dolg vek. Vse se je poklopilo – scenarij, voditelj in režiser Jože Cegnar, brez katerega ne bi šlo. Šli smo, lahko bi rekel, v neznano, ampak se je stvar takoj posrečila. Odmevi so postali oddaja, ki je pomembna. Če ne nastopaš v Odmevih, je slabo, in slabo je tudi, če jih ne vidiš. Nekoč sem rekel: ’Odmevi so zakon!’ Še vedno je tako.«

Tako se začetkov oddaje, ki je hitro postala najrelevantnejša dnevnoinformativna TV-oddaja, spominja njen idejni oče Lado Ambrožič, ki je bil takrat, pred 20 leti, ko so Odmevi prvič prišli na TVS, odgovorni urednik informativnega programa. In kakšni se mu zdijo danes, ko se počasi približujejo številki 5000? »Meni se zdijo pogovori predolgi, premalo je terena, premalo je posnetkov, reportaž in pravih izzivov. Žal mi je, da so ukinili voditelja, ki je bral poročila, ker se mi to zdi zelo pomembna zadeva, saj bi gledalec, ki dobi poglobljeno analizo tistega dneva, moral dobiti tudi najnovejše vesti,« je kritičen.

Kaj o vodenju tako zahtevne dnevnoinformativne oddaje  menijo voditelji Tanja Gobec, Rosvita Pesek, Igor E. Bergant in Slavko Bobovnik, pa smo povprašali kar njih same; žal je Bobovnik zbolel in na vprašanja ni mogel odgovoriti.

Se spominjate svojih prvih Odmevov in kako stresni so bili?

Rosvita: Seveda. Deset let je že minilo od takrat. Šla sem v studio brez papirja, tako imenovanega trotl bobna sploh nisem uporabljala, ampak sem 40-minutno oddajo odvodila na pamet. Pohval in kritik je bilo po oddaji približno enako. Po približno šestih letih vodenja Odmevov je začela trema pred oddajo upadati.

Tanja: Prvega ne pozabiš nikoli, niti Odmevov ne. Stres pri prvi oddaji ni bil pretiran, le spraševala sem se, koliko tistim, ki so pred ekrani čakali napake, bom polepšala večer.

Igor: Odmeve sem prvič vodil marca leta 2011, torej pred skoraj šestimi leti. Stresni nikakor niso bili, ker sem lahko gradil na skoraj na dan natančno dvajsetih letih vodenja živih oddaj … In, verjemite, v športnem novinarstvu je bila nepredvidljivost precej bolj izrazita stalnica življenja pred kamerami.

Celoten članek najdete v aktualni številki revije Vklop!