One/oni

Znani obrazi prisegajo na spomladanske dobrote s travnikov in iz gozdov

Teja Pelko
10. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Regrat, šparglji in čemaž so trenutno redno na njihovem meniju

Sašo Švigelj / M24
Dejan Krajnc

Narava nam je letos že postregla s prvimi spomladanskimi dobrotami. Te zelo teknejo tudi našim znanim Slovencem in Slovenkam. Nekateri se ponje odpravijo tudi sami, večina pa to prepusti drugim. Z veseljem pa jih pripravijo. Uživajo jih na različne načine, mnogi pa poskrbijo tudi, da lahko to počnejo skozi vse leto.

Glasbenik Dejan Krajnc
Regrat sem letos že jedel dvakrat doma in dvakrat v gostilni. Najraje ga imam z malo krompirja, slanino in ocvirki ter z bučnim oljem. Šparglji in čemaž pa letos še niso bili na mojem jedilniku, imam pa oboje zelo rad. Ničesar od tega pa ne nabiram sam. Jaz dobim že kar vse pripravljeno na mizi.    

Voditeljica in pevka Maja Oderlap
Sem velika oboževalka vseh spomladanskih dobrot. Še najbolj pa regratove solate s toplim krompirjem in jajci. Uh, kar sline se mi cedijo. Je pa res, da nisem najbolj pridna, kar se nabiranja tiče. Zato sem hvaležna mami, ki nas vedno razveseli s pomladnimi dobrotami. Mamine dobrote so pač najbolj slastne.

Jon Razinger
Maja Oderlap

Glasbenik Frenk Nova
Jaz že normalno, če le nisem od doma, pojem skledo zelenjave. Vsekakor obožujem tudi spomladanske dobrote s travnikov in vrta okrog hiše. Regrat rad jem z jajčki, mogoče še z malo slanine ali krompirja. Šparglje včasih dobim od prijateljev s Krasa in jih obožujem na vse načine: pečene kot prilogo, z jajčki, v juhi. Čemaž pa po navadi naredi moja sestra kot namaz ali začimbo v kozarcih. Tudi juho kdaj skuhamo.

Marko Vavpotič, M24.si
Frenk Nova

Modna oblikovalka Urša Drofenik
Ja, vse se prebuja in vse buhti, samo vzeti moraš. Sicer regrat nabiramo celo leto, ker je zelo zelo zdrav, tudi poleti, ko je velik, pozimi se je treba pa včasih potruditi, da ga najdeš. Vse, kar zraste v naravi, vse samonikle rastline so neprecenljive in zelo zdrave, ker imajo več vitaminov, rudnin kot tisto, kar zraste na vrtu. Zdaj si naredimo solato s čemažem, regratom, toplim krompirjem, bučnim oljem, limono, črno soljo in poprom. To bi lahko jedli vsak dan. Čemaž tudi dam v olivno olje, da ga imamo za celo leto. Šparglje, divje in gojene, dobim od prijateljic. Naredim jih v rižoti ali juhi. Najboljši pa so popečeni na olivnem olju s tofujem, kurkumo, črno soljo in poprom. Nabiram še koprive, regačico (okus ima po korenju in ima veliko vitamina C), dežen, mrtvo koprivo, pljučnik, gozdni regrat – krompirjevko, trobentice, lakoto, kačice leske ... Ogromno je tega. Smo lahko srečni, da imamo bujno rastišče divjih rastlin.

osebni arhiv
Urša Drofenik

Glasbenik Dominik Bagola - Balladero
Regrat je vsekakor na prvem mestu. Skleda solate s krompirjem, bučnim oljem in kisom je zame prava kombinacija. Zadnjič sem ga jedel v naši domači gostilni. Nabiranje mi ne gre prav najbolje, priznam. To zaupam strokovnjakom. (smeh) Sicer pa imam rad tudi šparglje in čemaž. Nasploh je lepo uživati sezonsko hrano, da se še spomnimo na letne čase in tudi na to, da najboljša hrana ni tista, ki je prepeljana čez stotine kilometrov, škropljena in zavita v plastiko v supermarketih, ampak tista prava domača, iz narave. In z domačih njiv.

Primož Lukežič
Dominik Bagola - Balladero

Antropologinja in avtorica Jerca Legan
Mmm, vroče začinjena čemaževa juhica, okrepčilna regratova solata z domačimi jajčki in česnom ter nežna pomladna rižota z zdravilnimi šparglji, kaj hočeš bolj enkratnega, da je sezonsko in lokalno!? Vse troje nabiram in pripravljam: čemaž v našem blejskem gozdu, regrat na taistih gorenjskih travniških jasah, po šopek divjih špargljev pa skočim na Kras ali me prekmurski prijatelji razvajajo z doma gojenimi. Slednji so še posebej zanimivi, saj jih lahko uporabim v vitaminski juhi, kot poživljajočo prilogo drugim jedem ali kot sestavni del močnega nedeljskega zajtrka, kjer se harmonično ujamejo v fritati z drugimi zelenjavnimi sestavinami. Naj vam teknejo!

Mateja J. Potočnik
Jerca Legan

Režiser in scenarist Dejan Babosek
Vse naštete dobrote so mi zelo blizu. Regrat je že nekajkrat padel v krožnik s krompirjem in jajčki. Špargljev letos še nismo našli, so pa krasni v omaki za testenine s popraženo čebulico in sladko smetano. Čemaž ima pa prav posebno mesto v mojem srcu, saj ga lahko uporabljamo zelo raznoliko. Od fantastične čemaževe juhe s krompirjem do čemaževega pesta za testenine z orehi ter vloženega v olivnem olju, ki zdrži celo leto do nove pomladi. Kot priloga pa gre vložen čemaž na marsikatere sirčke.

Gregor Kitek
Dejan Babosek

Pevka Anja Rupel
Najbolj mi teknejo šparglji, pa tudi čemaž, ga pa ne nabiram sama, ker ne obvladam. Šparglje jem najraje samo z maslom, včasih z jajci, čemaž pa vložim s česnom in olivnim oljem in ga imam za različne stvari.

Lidija Mataja
Anja Rupel

Pevka Regina
Živimo v časih, ko vse sezonske dobrote dejansko dobimo že skozi vse leto. No, seveda pa je razlika, ko so te dobrote od doma, tudi zato, ker je to znak prebujanja narave in s tem se prebujamo tudi mi. Privoščim si vse, kar nam narava ponuja, še največkrat šparglje. Obožujem jih na vse možne načine, ker so resnično vsestranski, če so vam le všeč po okusu, saj so kar intenzivni, in to ne samo, ko jih zaužijemo, ampak tudi pozneje. (smeh) Ponje se odpravim na tržnico in potem si po »težkem« nabiranju na kavici povrnem moči

S.R./M24
Regina

Pevka Ani Frece Križanič
Narava nam daje v vsakem letnem času druge darove in z veseljem čakam vsako zimo pomlad, saj pride z njo tudi moj najljubši regrat. Solato iz regrata lahko jem vsak dan, tudi večkrat na dan. Lahko je samostojna solata, včasih dodam krompir, fižol in jajca ali naredim mešano solato. Najljubša kombinacija pa je malo krompirja in jajce. Tudi z olji eksperimentiram, da ni vedno isto. Odkar sem v Ljubljani, malo manj sama nabiram. Če dobrot ne dobim od mame, potem jih vzamem pri prijateljih z ekološkega dela ljubljanske tržnice. Drugim ne zaupam, ker vem, kje se vse regrat lahko nabira. Druga sestavina, ki jo obožujem, so šparglji: z jajci, kot priloga s česnom in parmezanom, v juhi … Čemaž sem letos naredila v juhi pa v testu z lososom, kjer je nadomestil špinačo. Regrat se počasi končuje, a sem se ga res najedla, tako da bom zdržala do naslednje sezone.

Prav posebno
Ani Frece Križanič