One/oni

7. Zimski festival postregel s številnimi glasbenimi mojstrovinami

Teja Pelko
5. 3. 2024, 09.00
Deli članek:

V Ljubljani je od 18. do 23. februarja potekal 7. Zimski festival

Darja Štravs Tisu
Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je tajvanskemu pianistu Kaim-Minu Changu čestital za imeniten nastop.

V Cankarjevem domu ga je odprl zmagovalec prvega mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana, tajvanski pianist Kaim-Min Chang, ki ga je spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko francoskega dirigenta Yana Pascala Tortelierja.

Na drugem koncertnem večeru sta v hramu kulture pod taktirko maestra Roberta Abbada in v izvedbi orkestra Slovenske filharmonije ter komornega zbora Megaron zazveneli dve znameniti deli iz italijanske glasbene zakladnice: orkestrska suita Turandot Ferruccia Busonija in kantata Stabat Mater Gioachina Rossinija, ki so jo odpeli (tudi) solisti sopranistka Olga Kulčinska, mezzosopranistka Gaëlle Arquez, tenorist Francesco Demuro ter basist Riccardo Zanellato.

Darja Štravs Tisu
Zadnji večer sta se izkazala violinist Rok Zaletel Černoš in Slovenski mladinski orkester pod vodstvom dirigentke in umetniške vodje Žive Ploj Peršuh.

Sledili so štirje koncerti v Slovenski filharmoniji. Prva dva večera sta oder zavzela solista, pianistka Olga Kern in violinist Maksim Vengerov, ki sta v Sloveniji nastopila prvič, sledil je večer španskih glasbenikov s pevko Lidio Rodríguez Gonzaléz, trobentačem Vicentejem Camposom in dirigentom Josepom Planellsom Schiaffinom, ki je vodil slovensko zasedbo Ensemble Dissonance, sklenil pa ga je koncert Slovenskega mladinskega orkestra pod vodstvom dirigentke in umetniške vodje Žive Ploj Peršuh s solistom Rokom Zaletelom Černošem, ki se je lani kot prvi slovenski violinist udeležil prestižnega Mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovskega v Moskvi.

Darja Štravs Tisu
Pevka Regina (levo) zelo rada prisluhne tudi klasični glasbi.

Darja Štravs Tisu
Odprtja 7. Zimskega fesrtivala sta se udeležila tudi pevec, igralec in koreograf Luka Markus Štajer ter serviser in glavna zvezda iz serije videov »Itak, da se da« Siniša Martin.

Darja Štravs Tisu
Finančna svetovalka Nevenka Črešnar Pergar (levo) je velika glasbena sladokuska.

Darja Štravs Tisu
Koreograf Igor Jelen – Iggy ne zamudi nobene prireditve Festivala Ljubljana.

Darja Štravs Tisu
Tenorist Žiga Lakner je na odprtju festivala še posebno pozorno prisluhnil drugemu delu večera, v katerem so se orkestru in dirigentu pridružili solisti:  Sophie Marin-Degor (sopran), Annalise Stroppa (mezzosporan), Celso Albelo (tenor) ter Paul Armin Edelmann (bas), ki so interpretirali dve skladbi francoskih skladateljev: Gospodova  je  zemlja, Psalm 24, skladateljice Lili Boulanger, ki velja za eno njenih pomembnejši del, in Rekviem skladatelja Camilla Saint-Saënsa.