One/oni

Poslednja bitka Pohorskega bataljona na Velikem odru MGL

Teja Pelko
18. 1. 2024, 11.00
Posodobljeno: 18. 1. 2024, 13.11
Deli članek:

arhiv MGL
Ustvarjalci predstave so bili veseli tako dobrih odzivov občinstva na predstavo, a po dveh urah in pol intenzivnega uprizarjanja ekstremnih izkušenj v ekstremnih okoliščinah tudi čustveno precej izžeti.

8. januarja ob 15. uri, ko se je leta 1943 končala poslednja bitka Pohorskega bataljona, se je na Velikem odru MGL začela premiera uprizoritve Pohorski bataljon v režiji Jerneja Lorencija, ki je z dramaturgom Dinom Pešutom in ekipo (v predstavi igrajo: Mojca Funkl, Mirjam Korbar, Nina Rakovec, Lara Wolf, Branko Jordan, Primož Pirnat, Matej Puc, Lotos Vincenc Šparovec, Gaber K. Trseglav, Gašper Lovrec in Jure Rajšp) tudi soavtor besedila.

arhiv MGL
Uprizoritev sta si z zanimanjem ogledala tudi nekdanja in zdajšnji minister za obrambo Ljubica Jelušič in Marjan Šarec.

Lorenci se s tem projektom vrača k motivu demoničnega zla vojne in človekovega trpljenja v vojni, predstavo, ki jo je v izhodišču naslonil na zgodbo poslednjih dni Pohorskega bataljona (tudi) z ambicijo gledališkega preizpraševanja mehanizmov in posledic strašne uničevalne vojne, ki ta hip divja v Evropi, v naši neposredni bližini, pa so si ogledali tudi člani družine Šarh, Alfonzovi hčerki Anica in Jelka z vnukoma. 

arhiv MGL
Svoji mlajši kolegici Lari Wolf je za igro čestitala Pia Zemljič.

arhiv MGL
Voditelj Mario Galunič je ob prihodu pozdravil režiserko in direktorico ter umetniško vodjo MGL Barbaro Hieng Samobor.

arhiv MGL
Mama in oče sta bila po predstavi zelo ponosna na svojega sina Gabra K. Trseglava.

arhiv MGL
Igralec Branko Jordan in režiser Jernej Lorenci v uprizoritvi ponazarjata, kakšna je resnična izkušnja vojne: med drugim, kako je, ko ostaneš brez zavetja, hrane, osnovnega človeškega dostojanstva, na begu, največkrat z otroki ter kako je, ko se ujet med zobnike masakra, zavedaš skorajšnje smrti.

arhiv MGL
Matej Puc je po premieri poklepetal z režiserjem in scenaristom Matjažem Ivanišinom in igralcem Markom Mandićem.