One/oni

Žalostno - Zapustil nas je kapitan Holt …

13. 12. 2023, 11.00
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 11.11
Deli članek:

Andre Braugher, najbolj znan po svoji vlogi Raymonda Holta v priljubljeni televizijski seriji Brooklyn Nine-Nine, je po kratki bolezni umrl. Star je bil 61 let.

Profimedia
Andre Braugher

Njegova smrt predstavlja veliko izgubo za svet televizije in filma, saj je bil Braugher eden izmed najbolj cenjenih igralcev svoje generacije.

Braugher se je rodil v Chicagu in je svojo akademsko pot nadaljeval na univerzi Stanford ter kasneje na prestižni dramski šoli Juilliard. Njegova kariera je bila raznolika, saj je pogosto upodabljal policiste v tako dramskih kot komičnih vlogah. V svoji karieri je bil nominiran za skupno 11 nagrad Emmy, od tega štirikrat za svojo vlogo kapitana Raymonda Holta v seriji Brooklyn Nine-Nine. Poleg tega je prejel dve nagradi Emmy - eno za vlogo v seriji Homicide in drugo za vlogo v filmu Thief.

Profimedia
Andre Braugher leta 2006

Braugherjev preboj v svet filma se je zgodil leta 1989 z vlogo vojaka črnskega polka Unije v filmu Glory, ki ga je režiral Ed Zwick. V tem filmu so igrali tudi Matthew Broderick, Morgan Freeman in Denzel Washington, ki je za svojo vlogo prejel oskarja.

Njegova televizijska kariera je dosegla vrhunec z vlogo detektiva Franka Pembletona v baltimorski policijski seriji Homicide, za katero je leta 1998 prejel nagrado Emmy. Poleg Brooklyn Nine-Nine je igral tudi v številnih drugih uspešnicah, kot so Primal Fear ob Richardu Gereju, Salt z Angelino Jolie in City of Angels z Meg Ryan in Nicolasom Cageom. Nazadnje je nastopil v biografski drami She Said, kjer je igral Deana Baqueta, odgovornega urednika New York Timesa.

Profimedia
Njegov kolega Terry Crews je prek Instagrama izrazil vso svojo žalost.

Braugher je bil cenjen ne samo zaradi svojega talenta, ampak tudi zaradi svoje topline in prijaznosti.

Terry Crews, njegov soigralec iz serije Brooklyn Nine-Nine, je na Instagramu izrazil svoje spoštovanje, rekoč: "Počaščen sem, da sem te poznal, se smejal s tabo, delal s tabo in delil osem čudovitih let gledanja tvojega nenadomestljivega talenta."

David Simon, avtor knjige Homicide, ki je navdihnila istoimensko serijo, je Braugherjevo smrt označil za "prekleto prezgodnjo". Scenarist in producent Tom Fontana je v pogovoru za BBC News pohvalil Braugherjevo karizmo in prisotnost na platnu, medtem ko je Mike Royce, soustvarjalec serije Men Of A Certain Age, izrazil svojo žalost na Twitterju, kjer je zapisal: "Bil je najboljši igralec na svetu. Neverjeten človek. Nerazumljiva izguba."

Po poročanju Hollywood Reporterja je bil Braugher tik pred svojo smrtjo izbran za glavno vlogo v Netflixovi skrivnostni zgodbi o umoru The Residence, ki se dogaja v Beli hiši. Poročen je bil z igralko Ami Brabson, ki jo je spoznal na snemanju serije Homicide in s katero je imel tri sinove.
Braugherjeva zapuščina v svetu televizije in filma bo nedvomno živela še dolgo časa.