One/oni

Po sledeh brezčasne lepote z umetnico Patricijo Rijavec Simonič

A. M.
1. 11. 2023, 10.15
Deli članek:

Obiskovalci Galerije Magazin v Idriji lahko do 8. novembra 2023 med obiskom razstave spremljajo projekt več kot 20 let ustvarjalnega procesa, – opusa slikarskih del z naslovom Ona, umetnice Patricije Rijavec Simonič.

Osebni album
Patricija Rijavec Simonič

Omenjeni Opus del je bil predstavljen skupno že na več kot 60-ih skupinskih in samostojnih razstavah. Umetnica gledalca najprej povabi v nekakšen surealni svet, kjer mu odkriva brezčasno arhetipno lepoto v interakciji z intrigantnim. Rijavec Simoničeva je poznana širši slovenski javnosti kot vizualna umetnica na področju likovne umetnosti, slikarstva in kiparstva. Kontinuiteto, ki opredeljuje  njeno delo, zaznamo v izredni naklonjenosti do linije in spretnosti, s katero jo uporablja v svojih likovnih delih. Delo in umetnico je minuli teden na odprtju razstave predstavila organizatorka mag. Milanka Trušnovec.

Patricija Rijavec Simonič
Razstava Patricije Rijavec Simonič

Razstavljena dela umetnice, po mnenju umetnostne zgodovinarke in likovne kritičarke Anemarije Stibilj Šajn, vsebujejo svojsko estetiko in skladnost, iz katere nedvomno veje neka transcendentalnost.

»One Patricije R. Simonič so obdarjene z nežno in čutno senzibilnostjo. Avtorica je z njimi ohranila živo vez med minulim in sedanjim, med občim in osebnim, med zunanjostjo podobe in njenim notranjim življenjem. Likovna dela predstavljajo presežek tradicije in so donegovana z notranjo slikarsko in človeško občutljivostjo, v likovno življenje pa so priklicana z likovno trdnostjo, metjejsko izpiljenostjo in nenehno emotivno budnostjo«.

Patricija Rijavec Simonič
Saloma Iz opusa Ona, olje na platno

Patricija Rijavec Simonič
Razstava Patricije Rijavec Simonič