One/oni

Pred šestnajstimi leti se je ustavil čas

Alesh Maatko
18. 10. 2023, 19.29
Posodobljeno: 19. 10. 2023, 08.47
Deli članek:

Prometna nesreča se je zgodila v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem 16. oktobra 2007.

Bobo
Bil je eden redkih šolanih pop glasbenikov na območju bivše Jugoslavije.

V ponedeljek, 16. oktobra, je minilo šestnajst let od tragične nesreče, v kateri je takrat 26-letni pevec Toše Proeski izgubil življenje. Prometna nesreča, ki se je v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem zgodila 16. oktobra 2007 (pevčevo vozilo, namenjeno v Zagreb, je trčilo s kamionom), je takrat šokirala celo regijo.

O smrti glasbenika – ki je sicer pustil neizbrisen pečat v svetu glasbe, premnoge njegove uspešnice pa za vedno ostajajo v srcih premnogih oboževalcev – so poročali številni svetovni mediji, britanski BBC ga je označil celo za balkanskega Elvisa Presleyja. Toše Proeski je bil nato pokopan v rodnem Kruševu z državnimi častmi, na pogrebu pa je bilo prisotnih več deset tisoč ljudi.

Bobo
Prometna nesreča, ki se zgodila na avtocesti blizu Nove Gradiške, je bila usodna za enega najperspektivnejših pevcev iz Makedonije.

Številni dogodki tudi letos

Ob obletnici smrti so tradicionalno tudi letos pripravili številne dogodke v spomin na Proeskega. V makedonski pravoslavni cerkvi v Zagrebu je bila spominska maša, maratonci pa so znova tekli od Nove Gradiške vse do Tošetovega rodnega Kruševa, kjer je pevčevo zadnje počivališče, ki ga vsako leto obiščejo številni oboževalci.

Mojca Šipek
Tošetov grob v Kruševu vsako leto obišče veliko število oboževalcev.