One/oni

Intervju: Manca Košir

G. Z.
8. 3. 2018, 03.00
Deli članek:

Manekenka, igralka, novinarka, publicistka, profesorica, aktivistka, muza, pisateljica, humanistka, mama ... in še marsikaj praznuje 70. rojstni dan!

Ko sem vas povabil na klepet, ste me opomnili, da niste gospa. Ker ste raje tovarišica. Ker niste poročeni ali tiči razlog kje druge?
Gospa ni le poročena ženska, ampak vsaka, ki je diplomirala ...

Zato pa se čudim. Diplom imate cel kup.
Jaz sem bila rada »tuvaršica« ali pa Manca. Gospa mi zveni tuje. »Tuvaršica« se me je prijelo na univerzi, ko so se študentje malo norčevali iz akademske avtoritete, jaz pa z njimi. In še danes, ko jim pišem, se podpišem kot »vaša tuvaršica«. Raje verjamem v avtoriteto znanja kot v avtoriteto položaja.

V Zvezdah sem prebral, da so 70. nova 50. leta. Tam so bile Jane Fonda in še nekaj mladih dam. Vi ste zasebno in javno tudi še zelo živahni in ustvarjalni.
Tudi stoletniki na Okinavi so zelo aktivni. Dolgoživost je odvisna od tega, koliko imaš v sebi ognja, strasti do življenja, dela, ljudi, vsega. Jaz sem živa ženska, in to me ohranja mladostno. Nimam pa potrebe po mladosti in zelo sem razočarana, da je celo moja vzornica Jane Fonda nasedla triku, da se ne smemo starati. Zdaj sem jo gledala v neki vlogi in videla, da sploh ne more izražati čustev in strasti, ker ima obraz čisto nategnjen. Ne bi se čudila, če bi to naredila katera druga sodobnica, ki je trapa, ona pa me je razočarala, ker sem jo imela za intelektualko in sem pričakovala, da bo znala sprejemati svoja leta in v njih uživati. To je znak zrele ženske.

Celoten intervju preberite v novi številki revije Vklop!