One/oni

Vrtičkanje na veliko noč

B. P.
13. 4. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kako obložiti praznično mizo?

Velika noč je poleg božiča največji in najbolj čislan krščanski praznik, zato ni nič nenavadnega, da so v tem času domovi že polni pirhov in potic, ponekod pa tudi drugih velikonočnih dobrot. Velika noč je določena po luninem koledarju in je letos precej pozno, 16. aprila. Kaj dati na mizo, da ne bo vsega preveč, in kaj v tem času najbolje uspeva na vrtu ali balkonu, smo povprašali strokovnjakinji, Metko in Tino Ternjak, mater in hčer, ki na Pop TV pripravljata in vodita oddajo Vrtičkanje.

Na veliko noč jemo prekajeno meso, potico, pirhe in hren, ki je pravzaprav edina zdrava jed v tem meniju. Bi se strinjali?
Tina: Res je, da je hren zelo zdrav in primeren tudi za uživanje izven prazničnih dni, a če ne bomo pretiravali s količino jedi med prazniki, če bomo združili dobro hrano in druženje s kakšnim gibanjem v naravi, nam ne bo hudega.

Kaj od prej naštetega je pri vas doma za veliko noč vedno na mizi?
Metka: Pri nas so po navadi na mizi tradicionalne jedi, pazimo pa, do so iz kvalitetnih in ekoloških sestavin. Zdi se mi, da je prav, da se čez vse leto zdravo prehranjujemo, potem pa za kak praznik brez slabe vesti pojemo tradicionalne jedi: ob veliki noči na primer prekajeno meso ali potico.

S čim lahko še postrežemo namesto prej naštetega, da je bolj zdravo?
M: Pomembne so kvalitetne sestavine in zmerna količina. Če pečemo kruh, potico, lahko vsaj del moke zamenjamo s sveže mleto, polnozrnato moko, poleg tradicionalnih jedi postrezimo še nekaj zelenjave. Predvsem pa ne imejmo slabe vesti, uživajmo v vsakem grižljaju, in veselimo se prijetnega družinskega druženja.

Kako pri vas okrasite dom za veliko noč?
T: Mama ima na mizi vedno rada kakšno rožico, v prazničnih dneh dodamo še kakšnega zajčka, jajček, piščančka. V košarico položimo nekaj slame in nanjo naložimo pirhe, v večjo vazo damo narezane vrbove veje in kakšne druge vejice, ki odganjajo, na vrata obesimo primerno okrašen venček iz vej. Ne upoštevamo nekih modnih smernic, ampak kaj se sklada z barvami v stanovanju.

Več preberite v novi številki revije Vklop!