One/oni

In nominiranci za žaromete so …

C. R.
2. 2. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kdo so kandidati za nove medijske nagrade?

Čakanja je konec: razkrivamo, kdo se bo v nedeljo, 26. februarja, na gala podelitvi, ki jo bo neposredno prenašala TV Slovenija na 1. programu ob 20.30, potegoval za žaromete. Predstavljamo nominirance novih medijskih nagrad v vseh desetih kategorijah!

PESEM LETA
To mi je všeč (Nina Pušlar)
Videospot te radiem všečne skladbe trenutno šteje tri četrt milijona ogledov na YouTubu, Nina pa ga je izdala kot uvod v enajsto leto svojega ustvarjanja. Po lestvici, ki jo je objavilo združenje Sazas, je to največkrat predvajanja slovenska skladba v letu 2016.

Pesem (Manca Špik in Kvatropirci)
Manca Špik, prekaljena festivalska glasbenica, rada naredi izlet v različne glasbene žanre. S Kvatropirci je ujela tako dober ritem, da so si pripeli zmago na Melodijah morja in sonca po izboru obiskovalcev portoroškega avditorija, ponudbe za nastope pa so kar deževale. Ne izključujejo morebitnega ponovnega sodelovanja.

Srce za srce (Alya)
Alya je prišla v ospredje medijske scene pred leti na Emi, po krajšem zatišju pa se je nanjo vrnila z zmago na poletnem festivalu Melodije morja in sonca. Zmagovalno skladbo in videospot je posnela tudi za balkanski trg, slovenska različica pa je po Sazasovih meritvah druga najpogosteje predvajanja skladba v letu 2016.

Všeč tko k je (Nipke)
Uspešnica je potrebovala nekoliko dlje, da se je širše prijela, a se je zato toliko bolj – na YouTubu šteje 1,3 milijona ogledov, najdete pa jo na njegovem prvencu, izdanem jeseni 2015. Besedila podpisuje Nipke, večino glasbe pa Damjan Jović.

Nabiralka zvezd (Tabu)
Zasedba Tabu ima za sabo že tretjo večjo preobrazbo – najprej je prvo pevko Nino zamenjala Tina Marinšek, a so se tudi njihove poti razšle, vskočila pa je mlada in prej razmeroma neznana Eva Beus, ki se je s fanti dobro ujela. Nabiralka zvezd je naslovni singel njihove prve plošče v tej sestavi.

Stari komadi (Vlado Kreslin)
Vlado Kreslin je letos s tremi razprodanimi večeri proslavil 25. obletnico nastopov v Cankarjevem domu, doseg in odmevnost zadnje skladbe Stari komadi pa kaže, da nikakor ni eden tistih, ki koncertne dvorane polnijo le zaradi nostalgije. Videospot je simpatičen kolaž arhivskih in novih posnetkov.



GLAS LETA
Nina Pušlar
Nina Pušlar se je iz sramežljive zmagovalke Bitke talentov razvila v polnokrvno pop glasbenico, ki stavi na bend v živo, navdih najde tudi v urbanih ritmih, pa še čas za glavno vlogo v muzikalu Cvetje v jeseni. Lani smo najraje poslušali njeno skladbo To mi je všeč, konec leta pa je izšel še duet z Janom Plestenjakom Tebe imam.

Alya
Zmagovalka festivala Melodije morja in sonca se je z uspešnico Srce za srce prebila v ospredje slovenske glasbene scene. Bolj kot snemanju naslednje plošče se je ponovno posvečala nastopom v živo z novim spremljevalnim bendom. Novo ploščo še čakamo.

Jan Plestenjak
Jan je zvezda stalnica na slovenskem medijskem parketu, kjer utrjuje svoj položaj s koncerti ob valentinovem, na pretežno večjih prizoriščih, pa tudi v zdaj že tradicionalno razprodanih Križankah.

Manca Špik
Manca Špik si bo zasebno minulo leto verjetno najbolj zapomnila po novih družinskih izzivih, profesionalno pa po nastopu na festivalu Melodije morja in sonca ter decembra izdani skladbi Oba, duetu z Isaacom Palmo (Slovenija ima talent), ki beleži več kot milijon ogledov na YouTubu.

Prismojeni profesorji bluesa
Prismojeni profesorji bluesa so lani izdali prvenec Familija, predvsem pa neutrudno koncertirali po dolgem in počez, vedno polni navihane energije. Vrhunec leta je zagotovo nastop v Križankah, ki mu je sledila turneja po ZDA, kjer so gulili klubske odre, trge in ulice. O njih bomo zagotovo še slišali.

Ditka
Nekateri jo sicer označujejo kot slovensko Taylor Swift, a je Ditka daleč od sredinskega popa, ki močno bazira na javni podobi. V središču njenega ustvarjanja je bila lani namreč poezija pesnika Ferija Lainščka, ki jo je s pomočjo očeta uglasbila na svoji drugi plošči Ne spreminjaj me.

Vse preostale nominirance najdete v novi številki revije Vklop!