One/oni

Najboljši slovenski ledeni ostrostrelec

G. Z.
19. 1. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hokejist Anže Kopitar nam z vročimi boji v ligi NHL spet krade ure spanca v mrzlih zimskih nočeh.

29-letnega Jeseničana, sina uspešnega hokejista in selektorja slovenske reprezentance Matjaža Kopitarja, sicer pa prvega Slovenca, ki je zaigral v ligi NHL in je ob dveh osvojitvah Stanleyjevega pokala tudi vodilni strelec in vodja ekipe Los Angeles Kings, smo v tednih, ko se življenje na drugi strani velike luže vrti predvsem okoli menjave v Beli hiši, presenetili sredi napornega niza gostovanj. Enajsta sezona v najmočnejši hokejski ligi na svetu se za Anžeta ni začela prav rožnato. Sredi novembra, dober mesec po rojstvu sina Jakoba, si je ob naletu tekmeca poškodoval levo zapestje, a je poškodbo medtem, kot kaže, že uspešno saniral in spet pridno polni gole tekmecev ter izboljšuje svojo že tako zavidljivo statistiko.

So znanci in ljudje, ki jih srečujete, že povezali, da prihajate iz iste države kot nova prva dama ZDA, in kakšni so odzivi na to?

Ja, sem že dobil nekaj komentarjev, ki nakazujejo na to, da so tukajšnji novinarji in ljudje, s katerimi prihajam v stik, povezali, da tako Melania Trump kot jaz prihajava iz Slovenije. Odzivi pa niso nič kaj presenetljivi; v glavnem jih zanima le, če sva res iz iste države.

Hokej je šport garačev. Z usihanjem težke industrije je delavski razred v ZDA precej na udaru. Ste v Kaliforniji, centru novih tehnologij, a vseeno: se na tekmah čuti, da se družba spreminja, ali so tekme svoj svet, beg iz resničnosti?

Ne bom rekel, da se to v dvoranah, kjer igramo, sploh ne čuti. Malo se zagotovo, prav veliko pa ne. Zagotovo kondicija gospodarstva narekuje spektakle, kot so tekme lige NBA, NHL in nenazadnje ameriški nogomet. A vseeno se teh družbenih sprememb vsaj pri nas ne občuti preveč.

Los Angeles je eno največjih središč zabavne industrije, od filma in glasbe do igričarstva. Kaj od tega vas najbolj privlači?

Ob napornem ritmu igranja in s še enim dojenčkom pri hiši (konec jeseni se jima je rodil sin Jakob, dobro leto prej pa sta se razveselila prvorojenke Neže, op. a.), z Ines trenutno nimava prav veliko časa za družabne aktivnosti. Če nama čas to le dopušča, pa rada greva skupaj na kakšen koncert. Letos še nisva bila, nazadnje pa sva obiskala nastop neke country skupine.

Celoten intervju preberite v novi številki revije Vklop!