One/oni

Alfi Nipič in Vinko Šimek

G. Z.
24. 11. 2016, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

140 in še vsaj en dodaten izgovor za štajerski klepet pod Pohorjem.

Pravita, da ne marata biti legendi, ker je danes to lahko vsak. Sta pa zaznamovala neki čas in prostor, ki presega meje Slovenije. In pogosto sta to delala skupaj. Vinko je z Jako Šraufcigerjem upihnil 40 svečk, Alfi pa začenja praznovanje 55-letnice glasbene kariere ter 45-letnice Silvestrskega poljuba. 3. decembra bosta nastopila na zabavi ob 20-letnici Radia Veseljak v Stožicah, Alfi tudi v Avsenikovem tercetu in Vinko z Alpskim kvintetom.

Pričakoval bi, da znata pri teh letih uživati v sadovih dela, a smo komaj uskladili urnike.

Alfi: Konec leta se nastopi vedno zgostijo. Snemali smo Slovenski pozdrav, novoletno oddajo za TVS, veliko je prireditev in še vedno nastopam tudi v Avstriji.

Vinko: V zabavništvu je težko nehati in lepo je, če si te ljudje še želijo. Ko mi kdo reče, da je odraščal ob mojih nastopih, in doda šalo s kasete, ki sem jo še sam pozabil, je to prijetno. Spomladi bom predstavil nov stand up v nemščini, vodim prireditve doma in v Avstriji, vsako leto tudi podelitev Oberkreiner Award. Marsikdo ne ve, koliko sledi je pustila ta glasba. Na razprodanem Alpskem večeru je 70 odstotkov nemško govorečih gostov in za mnoge je to dogodek leta.

Kam na lestvico med božičem, dnevom državnosti in 1. majem sodi po hierarhiji na Štajerskem martinovo, tisti letni čas med jesenjo in zimo?

Vinko: Nekateri pravijo, da je to kar štajersko novo leto.

Alfi: Kot je Ptuj posebno karnevalsko mesto, je Maribor mesto vina, v zaledju so vinogradi in tu raste naša najstarejša trta.

Vinko: Moj sin Jernej je sommelier in lepo je spremljati, kako je to postala cela znanost. Slovenska vina so danes raznolika in kvalitetna, le količine so premajhne, da bi z njimi lahko zadovoljili vse, ki bi v njih radi uživali.

Celoten intervju preberite v aktualni številki revije Vklop!