One/oni

Mlade skrbita predvsem prihodnost in grožnja globalne vojne

A. M.
27. 5. 2024, 12.30
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 12.37
Deli članek:

Festival mladinske kulture

Jože Maček
Matjaž Šmalc

Mladinska kultura je svoje mesto znova našla na Vizijah – Festivalu mladinske kulture, največjem in najpomembnejšem festivalu mladinske ustvarjalnosti pri nas. Od 17. do 19. maja so Novo Gorico preplavili mladi ustvarjalci, ki so razveseljevali z idejami, izdelki in energijo. Obiskovalci so si lahko v središču mesta ogledali gledališke in lutkovne predstave ter fotografske razstave in filme.

Selektorji so v gledališki del letošnjih Vizij uvrstili sedem gledaliških in tri lutkovne predstave, v dveh projekcijah FilmFreša se je zavrtelo 15 kratkih igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov, v okviru Fotovizij pa je letos pod naslovom Preko meje razstavljalo 11 mladih fotografov. »Na festivalu smo znova videli eksplozijo mladinske ustvarjalnosti, moram pa reči, da nad tem nismo bili presenečeni, saj so Vizije vsako leto izraz tega, kar mladi čutijo, in vedno imajo ogromno povedati, brez samocenzure. Mladinsko gledališče je bilo vedno iskreno in drzno, preizkuša meje v formi in vsebini, spremljam ga že 20 let, vendar me je letos izraz mladih nekoliko pretresel. Če so v minulih letih vedno govorili o problemih, na njih nakazovali in opozarjali, pogosto celo kričali, so letos kar nekoliko obnemeli. Ne v smislu, da niso imeli ničesar povedati, ampak so z molkom izražali predvsem strah. Prvič sem imel občutek, da je to nekakšen pristen strah pred prihodnostjo, strah pred grozečimi vojnami. Mladi čutijo stisko. Letošnja poudarka sta bila torej nasilje in predvsem grožnja globalne vojne, ki visi nad svetom. Pretresen sem, kako močno se to odraža skozi mladinske predstave, filme in fotografije,« je po zaključku Vizij povedal direktor festivala Matjaž Šmalc.

Rdeča nit festivala

»V treh dneh festivala se je zgodilo ogromno. Najbolj nas je presunilo to, da smo lahko čez vse izdelke potegnili rdečo nit vojne, smrti, življenja, odtujenosti in strahu. To se sicer sliši zelo morbidno in tudi je, vendar so imeli mladi ustvarjalci ob teh svojih mislih in čustvih nekakšen oddaljen pogled. Zgodilo se je veliko lepih in iskrenih stvari, zato se veselim, da bom te ljudi enkrat videl na profesionalnih odrih,« je povedal žirant Voranc Boh.

Urša Premik
Voranc Boh

Gledališče

Vizionarja za najboljšo predstavo v celoti je prejel avtorski projekt Zadnja večerja ali perutničke in 13 avtorskih prizorov Poljanskega odra Gimnazije Poljane. Kot je zapisala žirija, se je kolektiv z glavo pognal v uprizoritev, ki bi ji težko rekli predstava ali samo občutek. Čeprav so ustvarili kompleksno uprizoritev, pa v nobenem trenutku niso popustili v svojem izrazu. Vizionarja za soigro je prejela predstava Nimam problema! Mladega odra AMO iz SNG Nova Gorica, v kateri sta se znotraj postavljene režije skozi igro opazila odlična soigra in sobivanje igralk na odru. Vsaka izmed njih je imela enakovredno priložnost, da si je lahko vzela čas in prostor na odru ter imela ob tem podporo celotne igralske zasedbe.

Vizionarja za inovativni avtorski pristop je prejela predstava Petje Golec Horvat Radio Ratatata ŠtudenTeatra, Moment Maribor. Skozi premišljeno gradnjo prizorov so igralci počasi vzpostavili svoje stališče, ki se je v gledalce naselilo preko navidezne otopelosti generacije, ki izraža strah pred sedanjostjo in brezizhodnostjo ponavljajoče se zgodovine. Vizionarja za odrski gib je prejel ggNeNi iz Kulturnega društva Teater Grosuplje za predstavo Simone Semenič Medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti. Kompleksni dramaturški material so igralke natančno, disciplinirano ter usklajeno artikulirale skozi gib in s tem dosegle pretresljiv prikaz vlog moških agresorjev in njihovih žrtev.

Jože Maček
Jana Mervič

Lutke

Vizionarja za najboljšo lutkovno predstavo v celoti je prejel LS Zrna/Krožnik, Društvo Koruzno zrno in Srednja šola Slovenska Bistrica za avtorski projekt Žvilčnica. Animatorji so bili natančni in konkretni pri vzpostavljanju odnosa z lutkami, zaradi česar je vzvod, zakaj sploh prijeti lutko v roke, bil jasno definiran. Vizionarja za animacijo je dobila predstava Evolucija Dijaškega doma Ivana Cankarja. Prizori, skozi katere so občinstvo popeljali animatorji, so bili duhoviti in premišljeni. Vizionarja za lutkovno prostorske rešitve je prejela Gledališka šola Prve gimnazije Maribor za projekt Sem, tja in nikoli nazaj.

Filmfreš

Na Filmfrešu je vizionarja za najboljši film v celoti prejela 3230 produkcija za film Barcelona, ki je po besedah žirije »spretno napisan, gibko sproduciran, sijajno odigran, perfektno natempiran, zabaven in v vseh pogledih kul«. S filmom so napovedali celo nov udaren veter na domači filmski sceni. Vizionarja za dokumentarni film je prejela Akademija za gledališče, radio, film in televizijo za film Domčani. V izjemno dobro odmerjeni razdalji do subjektov vzpostavijo Jure Štern in njegovi sodelavci miren, odprt in angažiran vpogled v kompleksno mrežo odnosov gojencev in socialnih delavcev mladinskega doma.

Vizionarja za izvirni filmski izraz je prejela Luksuz produkcija za film Pol limone. Gre za brezkompromisen vizualni eksperiment, ki namesto da bi zgubljal čas z razlaganjem konteksta, svoj svet raje zgradi z asociativnim nizom mestoma bizarnih, mestoma komičnih, vselej pa natančnih kompozicij – živih slik. Vizionarja za filmsko miniaturo je dobila Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici za film Sabotaža. Film z minimalnimi sredstvi in premišljeno permutacijo predmetov, čustev in konceptov, ki jo medij animacije prenese z neskončno lahkoto, v enem zamahu opiše srce in duha sodobnega človeka ter spomni, da je edina resnica večno spreminjanje. Vizionarja za izvirno filmsko pripoved je prejel film Mala šola potapljanja Lana Films. Gre za avtobiografsko-portretni film mlade avtorice, ki ga je žirija prepoznala kot najbolj samosvojo in originalno filmsko pripoved festivala.

Fotovizije

Na zaključku festivala je žirija nagrado podelila tudi zmagovalcema Fotovizij. FotoVizionarka v kategoriji od 15 do 19 let je letos postala Jana Mervič, študentka Fakultete za dizajn. Njena fotografska zgodba Virtualna ujetost se navezuje na prekomerno uporabo telefona v vsakdanjem življenju. »Na Festivalu Vizije sem zelo uživala, letos sem sodelovala drugič. Zmage oziroma kakršne koli nagrade nisem pričakovala, tako da sem kar prijetno presenečena,« je po podelitvi povedala nagrajenka. FotoVizionarja v kategoriji od 20 do 30 let je letos prejel Jernej Šimec, študent magistrskega študijskega programa Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, smer fotografija. V svoji fotozgodbi z naslovom Lažna reka je ustvaril vizualno dovršeno pripoved, ki se ukvarja z iskanjem preusmerjene reke na jugovzhodu Španije. Črno-bele fotografije, posnete v analogni tehniki, so intimen portret območja ob novem betonskem kanalu, ki je za domačine nezanimivo ali celo pozabljeno.