Glasba

Za Raiven bomo navijali v prvem predizboru

A. M.
7. 2. 2024, 09.00
Deli članek:

68. tekmovanje bo potekalo 7., 9. in 11. maja v švedskem Malmöju.

Tjaša Barbo
Raiven bo nastopila v prvem predizboru, Stavnice ji zaenkrat (še) niso naklonjene.

Naša letošnja evrovizijska predstavnica Raiven bo nastopila v prvem predizboru tekmovanja za pesem Evrovizije, ki bo tokrat potekal v dvorani Malmö Arena 7. maja. Tako je določil žreb, ki je pred kratkim potekal v Malmöju. Slovenija je bila izžrebana prva, kroglice pa so odločile, da bo Raiven nastopila v drugi polovici prvega predizbora.

Prvi in drugi predizbor

V prvem predizboru bo nastopilo 15 držav, deset med njimi se jih bo uvrstilo v sobotni finale. V prvi polovici prvega predizbora se bodo predstavili Ukrajina, Ciper, Poljska, Srbija, Litva, Hrvaška in Irska, v drugi polovici pa Slovenija, Islandija, Finska, Portugalska, Luksemburg, Avstralija, Azerbajdžan in Moldavija. V drugem predizboru 9. maja bodo v prvi polovici nastopile Avstrija, Malta, Švica, Grčija, Češka, Albanija, Danska in Armenija, v drugi polovici pa Izrael, Estonija, Gruzija, Nizozemska, Norveška, Latvija, San Marino in Belgija. V obeh predizborih bo letos sodelovalo 31 držav, natančni vrstni red nastopajočih bo znan po 11. marcu, ko bodo izbrane vse pesmi.

Veliki finale

Nastop v velikem finalu, ki bo potekal v Malmö Areni 11. maja, so si že zagotovile Švedska kot gostiteljica in t. i. velikih pet – Francija, Nemčija, Italija, Španija in Združeno kraljestvo, ki v proračun EBU prispevajo največ denarja. Žreb je zanje tokrat le določil, katera izmed teh držav bo glasovala v katerem predizboru. Gledalci iz Švedske, Združenega kraljestva in Nemčije bodo glasove oddali v prvem, tisti iz Španije, Italije in Francije pa v drugem predizboru.

Profimedia
Prizorišče Pesmi Evrovizije 2024 bo Malmo Arena, tako kot leta 2013.

Izrael

Izrael je Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) že pred žrebom zaprosil, ali lahko zaradi njihovega spominskega dneva nastopa v drugem predizboru, kar so mu ugodili. Ni pa zveza EBU ugodila več kot tisoč švedskim umetnikom, ki so Evropsko radiodifuzno zvezo pozvali, naj Izrael izključi z letošnjega tekmovanja. Umetniki iz države gostiteljice letošnjega tekmovanja so kritizirali odločitev EBU, da dovoli Izraelu sodelovati na tekmovanju kljub njegovemu »brutalnemu vojskovanju v Gazi«. Organizatorji pri EBU ob tem navajajo, da gre za glasbeni dogodek, ki ni politične narave. Švedski umetniki so tudi zaradi tega EBU obtožili dvojnih meril. V pismu so izpostavili, da po napadu Rusije na Ukrajino leta 2022 nobenemu ruskemu glasbeniku niso dovolili sodelovati na tekmovanju in da so Belorusiji leto pred tem zavrnili udeležbo zaradi kršitev svobode tiska. Pozivi k izključitvi Izraela z letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije so se že pred tem pojavili tudi v drugih državah.

SVT
Sodelujoče evrovizijske države (31) so razdelili v več različnih posodic, in sicer z razlogom, da se čim bolj izognejo t. i. sosedskemu glasovanju.

Zakaj žrebanje?

Žreb v Malmöju sta povezovali Pernilla Mansson Colt, ki je pri žrebu sodelovala že leta 2013, ko je to mesto na jugu Švedske zadnjič gostilo Evrovizijo, in Farah Abadi. Na začetku je župan Liverpoola predstavnici Malmöja simbolično predal uradni evrovizijski ključ. EBU je posamezne države udeleženke že pred žrebom razdelila v pet bobnov, s čimer so želeli preprečiti ali vsaj omejiti sosedsko glasovanje in povečati napetost v predizborih. Slovenija je bila uvrščena v boben z Albanijo, Avstrijo, Švico, Hrvaško in Srbijo. V drugem bobnu so bile večinoma države s severa Evrope, v tretjem baltiške in kavkaške države, v četrtem pretežno tiste z juga celine, v petem pa države Beneluksa in z vzhoda Evrope. Glede na to, da bodo letos skupaj nastopile Slovenija, Hrvaška in Srbija, jim vsaj za nas omejitev glasovanja nekako ni najbolj uspela, kajne?