Glasba

BosaZnova: »Pustite se zavesti toplim zvokom in objemom zime«

A. M.
23. 1. 2024, 08.00
Deli članek:

Jan Poreber
Le nekdaj dni po vstopu v novo leto dvojec BosaZnova preseneča z novo skladbo Zimska romanca.

Za BosaZnova je izjemno leto 2023. To je bilo leto, ko sta izdala prvenec Terapija za pare, ga predstavila na kopici koncertov – takih pred občinstvom v živo in pred občinstvom pred radijskimi sprejemniki. Poleg tega sta sodelovala na Melodijah morja in sonca, kjer sta za skladbo Običajen par prejela nagrado za najboljše besedilo. V novo leto pa stopata z novo glasbo, in sicer s skladbo Zimska romanca, v kateri je v ospredju Matjaž.

Jan Poreber
Na Melodijah morja in sonca 2023 sta za skladbo Običajen par prejela nagrado za najboljše besedilo.

Preprosto zimska skladba

Nova skladba dua BosaZnova Zimska romanca ni novoletna, ni božična, ni praznična, ampak je preprosto zimska skladba. Zato lahko v šali dodamo, da njena aktualnost traja vse tja do 21. marca! Za potrebe zasedbe BosaZnova je Matjaž Romih, eden od obeh članov, predelal svojo pred leti (na albumu Novice iz Slovenije) izdano istoimensko skladbo. Pesem krasijo speven refren, dobra inštrumentalna podlaga, predvsem pa velja izpostaviti besedilo pesmi, ki je napisano v obliki prelepe zgodbe, pripovedi, ki slika domišljijski svet, ki ga kdaj pa kdaj sanjamo vsi, ko si zaželimo prijetnega zimskega vzdušja; najsi bo v naravi, kje na toplem, ob kaminu, na smučanju, na sprehodu med pobeljenimi gorami ali pa kar povsod po malem. Zaradi narave besedila ima v tej pesmi Matjaž večjo pevsko-pripovedno vlogo, vendar jo Vanja v refrenih zelo lepo dopolnjuje. Pesem skuša s svojim vzdušjem prebuditi tisti občutek, ki človeka zaobjame, ko pride z mrzlega nekam na toplo in se mu zaradi prijetne topline, ki jo začuti v sebi, čas malo ustavi.

Jan Poreber
Dvojec BosaZnova sestavljata Vanja in Matjaž Romih.

Ustvarjalen tandem

Skladba, katere avtor je Matjaž Romih, je bila pred kratkim posneta v studiu Lotos, posneli pa so jo Matjaž Romih (kitara, bas kitara), Miha Friedrich - Frido (bobni, tolkala), Dejan Slak - Sleyk (klaviature, kitara). Miks je naredil Bort Ross, producenta sta Bort Ross in Matjaž Romih, mastering: Martin Žvelc. Za skladbo sta Vanja in Matjaž Romih posnela tudi videospot, ponovno skupaj z rednim zunanjim sodelavcem Janom Porebrom. In če je Matjaževa skladba, je videospot Vanjin, saj ga je zasnovala skupaj z Janom.