Film

Fatalka. Upornica. Ženska.

G. Z.
31. 8. 2017, 03.00
Deli članek:

Jane Fonda, 79-letna puma, ki je premagala raka, bulimijo, šovinizem in še kaj, je pustila pečat kot igralka, aktivistka in telovadna inštruktorica.

Jane bo letos v Benetkah prejela zlatega leva za izjemno kariero. Pred filmskim prebojem je bila manekenka in je že dvakrat krasila naslovnico Vogua, njen talent pa je odkril ikonični Lee Strasberg. Po uspehih na Broadwayu se je v 60. letih prebila v film. S hiti Cat Ballou, Any Wednesday in Bosonoga v parku (z Robertom Redfordom) se je je oprijel sloves donosne igralke, kraljica mokrih sanj pa je postala kot Barbarella. V paketu s kultno vlogo je dobila še prvega moža, režiserja Rogerja Vadima. Takoj zatem si je prislužila prvo nominacijo za oskarja s Tudi konje streljajo, mar ne?. 

V 90. leta je vstopila z najavo igralske upokojitve in zbirki mož dodala še medijskega mogotca Teda Turnerja (CNN). A po desetletju se je naveličala tako upokojitve kot Teda in se ob Jennifer Lopez vrnila s filmom Tašča, da te kap. Trenutno jo na Netflixu gledamo v seriji Grace and Frankie.

Več o legendarni igralki preberite v novi številki revije Vklop!