Film

Peti element na tisoč obratov

T. B.
27. 7. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Valerian in mesto tisočerih planetov: novi vizualni spektakel Luca Bessona, ki je na film prenesel strip Valerian in Laureline.

Luc Besson se je v Laureline ter strip Valerian in Laureline zagledal že kot otrok, zdaj pa je končno prišel pravi čas, da posname film.

»Stripe berem od svojega desetega leta dalje. Takrat sta bili to dve strani v reviji in si moral čakati šest mesecev, da si prebral celotno zgodbo. V Franciji smo imeli v tistem času dva TV-kanala, enega črno-belega, enega v barvah, in edini način za pobeg so bili ti stripi. Verjetno je bila prva ženska, v katero sem se zaljubil, Laureline, in to pri desetih letih,« je o svoji navezanosti na strip Valerian in Laureline, po katerem je zdaj posnel film Valerian in mesto tisočerih planetov, v enem od pogovorov povedal francoski režiser Luc Besson.

Besson in njegove ženske
Medtem ko je Valerian klasični junak, torej pogumen, čeden in takšen, ki sledi ukazom, tudi če se morda ne strinja z njimi, je nadpovprečno inteligentna Laureline veliko bolj neodvisna, odločna in svojeglava. Lik Laureline je Bessonu tako pisan na kožo, film brez močne ženske junakinje namreč ni pravi Bessonov film. Nujno je, da so njegove junakinje seksi, bodo pa, če so videti še tako krhke, znale vedno udariti kot pravi moški.
Prva, ki je začela ta Bessonov trend, je bila Nikita, v istoimenskem vohunskem trilerju, ki jo je igrala Anne Parillaud ...

Celoten članek najdete v novi številki revije Vklop!