Lep, neprijeten in nevaren

M. I.
23. 2. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Keanu Reeves se vrača v svoji najmarkantnejši vlogi po Matrici.

John Wick je profesionalni morilec, ki opravi svoje dobro plačano delo brez odvečnih vprašanj. A kot vsi v njegovi branži (ne da bi poznali kakšnega plačanega morilca) ima pomisleke glede svoje službe. Po smrti žene zaradi bolezni v dom sprejme psičko Daisy. Ko slučajno zavrne ponudbo, da bi ruski mafijci kupili njegov lični avto, se mu ti oddolžijo z vdorom v hišo, krajo vozila in umorom Daisy. Wick se odloči za maščevanje. Kinetični akcijski film, poln domiselno koreografiranih pretepov, je pred tremi leti postal nepričakovana uspešnica. Zdaj prihaja v kino drugo poglavje.

Wick je nevaren možakar, ki je nekoč v baru s kemičnim svinčnikom ubil tri ljudi! »Z je**nim kemičnim svinčnikom,« rohni ruski mafijec v začetku novega filma, tik preden mu Wick potrka na vrata. A John v življenju noče več zganjati nasilja in zavrne ponudbo italijanskega botra Santina D'Antonia (Riccardo Scamarcio), da bi opravil še svojo zadnjo nalogo – umor njegove sestre, da bi lahko sedel za mizo z glavarji italijanske mafije. D'Atonio je trmoglavo vztrajen in Wick na koncu popusti, samo da bi imel mir, a misija v Rimu delno spodleti. Ob povratku v New York ugotovi, da je razpisanih sedem milijonov dolarjev nagrade na njegovo glavo. Slabo uro pozneje je trupel zlikovcev več kot v manjši državljanski vojni. Film v drugo podpisujeta režiser Chad Stahelski in scenarist Derek Kolstad, zato se v mnogih pogledih zgodba organsko in naravno nadaljuje. Feni bodo zadovoljni.
V nadaljevanju se je igralski zasedbi pridružil še Laurence Fishburne, s katerim sta nepozaben tandem Neo-Morpheus igrala že v trilogiji Matrice. Temnopolti igralec nastopa v vlogi kralja newyorškega podzemlja, ki Wicku nudi skrivališče pred zasledovalci. Nekako ni težko potegniti vizualnih paralel s kultno Matrico: obe vlogi sta kot krojeni za (sicer precej lesenega) Reevesa, oba lika delujeta lično in oba sta huda pretepača, le da Wicku brez težav z jezika uide kakšna sočna kletvica. 52-letni zvezdnik je po nizu zgrešenih vlog zadnjih let (47 Ronin, Man of Tai Chi) končno našel lik, enako markaten, kot je bil Neo iz Matrice. Oskarja verjetno ne bo nikoli dobil, v takšnih vlogah pa si je težko predstavljati koga drugega.

Več preberite v novi številki revije Vklop!