Film

Človek na žici v CD

M. B.
15. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Cankarjevem domu si lahko ogledate z oskarjem nagrajeno celovečerni dokumentarec Človek na žici.

Takoj po festivalu dokumentarnega filma je Cankarjev dom uvrstil do konca meseca na redni spored v Kosovelovi dvorani najbolj prestižen film iz programa, Človek na žici režiserja Jamesa Marsha, ki je februarja letos prejel oskarja za najboljši celovečerec.

 

Film sega četrt stoletja v preteklost, ko je 7. avgusta 1974 dobrih 400 metrov nad tlemi 23-letni Francoz Philippe Petit stopil na žico, napeljano med newyorška stolpa najvišje zgradbe na svetu, Svetovnega trgovinskega centra. Na žici je zaneseno poplesaval 45 minut ter jo osemkrat prehodil, preden so ga aretirali. Na tleh je množica s strahom in navdušenjem opazovala prizor, ki je jemal dih. V istem času je predsednik Nixon odstopil ... Vendar je bila prihodnji dan na naslovnicah vseh pomembnejših časopisov protizakonita, skrivna potegavščina vrvohodca Philippa Petita.


Film temelji na spominih ekscentričnega Petita, ki jih je pod naslovom To Walk in the Clouds izdal leta 2002, na prvo obletnico padca dvojčkov, poživijo ga tudi pričevanja njegovih sodobnikov. V knjigi je med drugim zapisal: "Ko za hip postanem na vrhu stopnic in se oklepam ograje, višina stolpov, njuna veličina, odzvanja eno samo besedo, ki se mi vžge v možgane: nemogoče!"