Film

Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači

M. B.
15. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Divači v rojstni hiši znamenite slovenske igralke Ite Rine (rojene kot Ida Kravanja) nastaja muzej slovenskih filmskih igralcev.

Ob skorajšnji tridesetletnici smrti znamenite slovenske filmske igralke Ite Rine (1907–1979), ki se je rodila kot Ida Kravanja in je v dvajsetih in tridesetih letih igrala predvsem v nemških in čeških filmih (najbolj znamenit je Erotikon režiserja Gustava Machatyja), je bilo nedavno zaslediti na spletni strani norveškega sklada EEA and Norway Grants nekaj podrobnosti o prihodnosti muzeja slovenskih filmskih igralcev, ki nastaja v igralkini rojstni hiši v Divači.

 

Norveški sklad je prispeval 1,234.845 evrov za restavracijo rojstne hiše in gospodarskega poslopja; v sodelovanju z norveško filmsko in televizijsko šolo iz Lillehammerja, seveda ob tesnem sodelovanju občine Divače in Slovenske kinoteke, bo poskrbel še za nekatere druge dejavnosti, ki bodo na voljo po letu 2011, ko bo odprt muzej slovenskih filmskih igralcev.  Kakor je znano, na Škrateljnovi domačiji, v hiši z večstoletno zgodovino, kjer se je rodila Ida Kravanja, od leta 1998 vsak julij na njen rojstni dan pripravijo projekcijo kakšnega filma z njo in predstavijo igralsko monografijo. Lani so na primer knjigo o Mihi Balohu.


Škrateljnova domačija je bila v kritičnem stanju, toda ob pomoči občine Divača in izdatnega norveškega finančnega prispevka poteka obnova po načrtih; kakor pravi direktor Slovenske kinoteke Staš Ravter, bo jeseni leta 2010 dokončan muzejski del, preostala dela v okolici, ki vključujejo tudi gospodarsko poslopje, pa leta 2011. Prenovljena zgradba z muzejem ne bo samo nova kulturna pridobitev, temveč najbrž tudi turistična zanimivost na Krasu. Norveška filmska in televizijska šola iz Lillehammerja v sodelovanju z UL AGRFT in DSFU bo kraju dodala še novo razsežnost, saj bo poskrbela za filmske delavnice in različne druge izobraževalne programe.