Film

Petra Seliškar pri filmu 18 obrokov

M. B.
15. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenska režiserka Petra Seliškar kot asistentka režije pri celovečercu 18 obrokov, ki nastaja pod taktirko Španca Jorga Coira.

osebni arhiv

Slovenska režiserka Petra Seliškar kot asistentka režije pri celovečercu 18 obrokov, ki nastaja pod taktirko Španca Jorga Coira.

 

Precejšnjo mero poguma je imel 37-letni režiser Jorge Coira iz španske Galicije, da se je lotil celovečernega filma 18 obrokov (18 comidas), kajti utegne se mu zgoditi, da bodo njegov film primerjali s "kulinaričnima" uspešnicama Veliko žretja režiserja Marca Ferrerija ali Kakor voda za čokolado režiserja Alfonsa Araua. "Gre za film o potovanju skozi 18 obrokov med zajtrki, kosili in večerjami, ki smo jim priča in ki lahko junakom spremenijo življenje," pravi režiser, ki je film posnel s štirimi kamerami v treh tednih. Slovenska režiserka Petra Seliškar, ki je bila njegova asistentka režije, dodaja, da "gre za izrazito avtorski, ne preveč ambiciozen film, ki govori o vsakdanjih medčloveških odnosih". V filmu nastopa 24 igralcev. Glavni igralec je Luis Tosar, dobitnik dveh goy, ki je nedavno posnel film The Limits of Control v režiji Jima Jarmuscha, tokrat pa je igral glasbenika. Igralci so zbrani z vseh koncev Španije, saj igrajo še Lola Dueñas, Víctor Fábregas, José Barato, Camila Bossa, Maria Bouzas in tudi makedonski igralec Milan Tocinovski. V filmu, ki je špansko-argentinsko-slovensko-makedonska koprodukcija, govorijo galicijsko, špansko, angleško in srbohrvaško, direktor fotografije pa je bil Makedonec Brand Ferro.