Film

Sestri Mitevski - ženski v moškem poslu

Marjana Vovk
15. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Makedonski sestri Teona in Labina Mitevska, prva režiserka, druga igralka, razkrivata, kako se prebijata v moškem poslu.

Teona Strugar Mitevska je makedonska režiserka in scenaristka, ki smo jo spoznali s prvencem Kako sem ubil svetnika. V njem je igrala tudi njena sestra Labina Mitevska, ki smo jo gledali v filmih Pred dežjem, Moja boš, Dobrodošli v Sarajevo, L kot ljubezen, Izginuli … Sestri sta zopet združili moči za dramo Sem iz Titovega Velesa, sodeloval je tudi brat Vuk Mitevski, scenograf. Sestri in brat snemajo filme za družinsko produkcijsko hišo Sisters and brother Mitevski production.

 

Zakaj ste se z bratom odločili, da ustanovite skupno produkcijsko hišo?
Teona
: Leta 2000 sem se s podiplomskega študija v New Yorku vrnila v Makedonijo posnet svoj prvi kratki film Veta. Labina je imela manjšo vlogo. Imela sem makedonskega producenta, a se je stvar izjalovila. Takrat sem ugotovila, da me v Makedoniji nihče ne jemlje resno. Mislijo si: "Joj, dekle, ki hoče posneti film. Nima šans!" Potem sva si z bratom rekla, zakaj ne bi z Labino sami delali filme. Poklicala sva jo, in ker zna s financami, sva ji predlagala, da bi bila lahko producentka. Začeli smo torej iz čiste potrebe. Dve ženski sta močnejši kot ena, dve sestri in brat pa je sploh super kombinacija (smeh). Na Balkanu ženskam ni enostavno, še posebej ne v industriji, ki ji vladajo moški. Naš prvi celovečerec Kako sem ubil svetnika je prvi makedonski film, ki sta ga režirali in producirali ženski.

 

Kaj je bilo najtežje pri ustanavljanju produkcijske hiše?
Labina: To, da naju, ker sva ženski, niso jemali resno. Najtežje je bilo dobiti ugled, doseči, da so nas ljudje začeli ceniti. V Makedoniji je težko snemati, ker ni možnosti, ni tehnike, ni opreme itd. Ampak za to se najde rešitev. Socialni problemi pa so res hudi, ni lahko. Hvala Bogu, da se stvari spreminjajo! Bili sva pionirki, danes pa je že nekaj mladih režiserk.

 

Kako ste si razdelili vloge v podjetju?
Labina: Jaz produciram in igram, Teona piše scenarije in režira, Vuk pa je scenograf. To je naša hierarhija in nobeden se ne meša v delo drugega.
Teona: Vsak res opravlja le svoje delo. Seveda imam z Labino kot igralko drugačen odnos kot z Labino producentko. V prvem primeru sem jaz glavna, v drugem ima vse niti v rokah Labina. V finančne posle se ne mešam.

 

Je s sestro lažje delati kot z drugim režiserjem/igralcem?
Labina: Z vsakim režiserjem je drugačna izkušnja, saj ima vsak svoj način dela. S Teono rada delam, res je precej težko, ampak verjetno bolj zato, ker delava težavne vloge. Ker pa sem v njene filme vključena že od vsega začetka, lahko že od scenarija sodelujem pri oblikovanju lika, to je neverjetno.
Teona: Kot z vsako drugo igralko. Pomembno je, da imaš z igralci profesionalen odnos. Morda Labino še bolj mučim kot druge (smeh). Ampak natanko vem, kakšne so njene sposobnosti, zato jo neprestano ženem.

 

V filmu Sem iz Titovega Velesa igra tudi Peter Musevski.
Teona: Petra sem videla v nekaj filmih, zdel se mi je zelo zanimiv, zato sem si želela delati z njim. Njegova igra je kot ura: vedno zadane prave trenutke. In ima neverjetno sposobnost transformacije. Odličen igralec je.
Labina: Slovenci imate genialne igralce!