Tuje

Odraščal med krokodili in z nožem za pasom

T.L.
11. 8. 2023, 09.33
Posodobljeno: 12. 8. 2023, 21.01
Deli članek:

Eden najlepših avstralski igralcev je 11. avgusta praznoval 40. rojstni dan.

Profimedia
Chris Hemsworth 11. avgusta praznuje 40 let.

Chris Hemsworth z bratoma Liamom in Lukom sestavlja najlepšo hollywoodsko trojico, ki je odraščala Avstraliji s krokodili in imela zelo nemirno otroštvo, potem pa so drug za drugim postali slavni igralci in milijonarji. Bratje so bili rojeni v Melbournu, mama Leonie je učiteljica angleščine, oče Craig socialni delavec. Luke je najstarejši otrok, Chris srednji, Liam pa najmlajši. Družina se je pogosto selila v Bulman in nazaj v Melbourne, čeprav razlog za to ni bil nikoli naveden. Fantje so tako velik del otroštva preživeli v malem kraju v divjini na severu Avstralije, ki ima le sto prebivalcev in je poln bogate favne. »Moji prvi spomini so spomini na velik ranč. Odraščali smo obkroženi s krokodili in bivoli. Brez telefona, brez interneta. Doživel sem neverjetne dogodivščine in bil ves čas zunaj. To me je oblikovalo kot osebo in zelo sem ponosen na svoje otroštvo,« je v nekem intervjuju povedal Chris: »Zgodaj smo se naučili rokovati z orožjem, noži, se boriti, deskati na velikih valovih, dobro smo poznali floro in favno. Super smo se imeli, posebno midva z Lukom, ki sva rojena drug za drugim. Liam je veliko mlajši, zato ga nisva rada vozila s seboj na najina potepanja.«
Bratsko rivalstvo v otroštvu je bilo včasih tudi precej ostro, pravzaprav tako kot v Igrah lakote, filmski seriji, v kateri je igral Liam, ki se je spominjal otroštva: »Imeli smo več incidentov z orožjem. S Chrisom sva si zelo podobna, oba sva trmasta, in ker sem bil mlajši in manjši, sem se moral boriti z orožjem. Ko sem bil star pet let, sva se v kuhinji prepirala o toasterju ali nekaj podobnega, pa sem vzel kuhinjski nož in ga vrgel v njegovo glavo. Ročaj ga je zadel naravnost v čelo.«

Profimedia
chris hemsworth


A to še ni konec Liamovega »lepega, a travmatičnega otroštva«, kot pravi. Luke in Chris sta ga namreč nekoč zaprla v pralni stroj, njihova mama pa si je pri poskusu prekinitve boja med sinovi zlomila prst. Vozili so se z motorji brez čelad in se igrali nevarne igre. A nekoliko poganska vzgoja nadarjenih mladeničev ni ustavila pri sledenju njihovim sanjam. Luke in Chris sta diplomirala na inštitutu za dramske umetnosti, Liam pa je prav tako študiral igro, a zaradi družinske selitve na univerzi Phillip Island. 

Najbolj vroča družina v Hollywoodu


Prvi je v igralske vode stopil najstarejši Luke, ki je zaslovel v seriji Sosedje, vloga Ashleyja v sloviti uspešnici Westworld, kjer je igral ob boku s hollywoodsko legendo Anthonyjem Hopkinsom, pa ga je zaznamovala in mu prinesla svetovno prepoznavnost.
Chrisa smo gledalci po vsem svetu spoznali kot bojevnika Thora v znameniti istoimenski franšizi, ki mu je prinesla neverjetnih 118 milijonov dolarjev, s čimer je postal najbogatejši brat družine Hemsworth. Zanimiv podatek je, da bi morala vloga pripasti Liamu kot takrat bolj uveljavljenemu igralcu, a so se producenti odločili, da dajo priložnost Chrisu. Liam je pustil sledi v Igrah lakote, zaslovel pa je predvsem s filmom Poslednja pesem, kjer je zaigral s svojo nekdanjo ženo Miley Cyrus.

Slavni Thor je poročen s špansko igralko Elso Pataky (47), s katero ima tri otroke, družina pa se je tako kot njegov brat Luke nedavno preselila nazaj v Avstralijo: »Smešno se mi zdi, ko ljudje mislijo, da sva popoln par. Nisva. Ampak nimam stika z nikomer v igralski industriji, resnično z nikomer. Mislim, da je to izjemno zdravo za mojo ženo in otroke,« je dejal Chris, ki je skupaj z bratoma pokrovitelj številnih dobrodelnih skladov, s poudarkom na tistih, ki se ukvarjajo z zaščito otrok pred nasiljem. 

Profimedia
chris hemsworth

Umik iz Hollywooda

Chris je med snemanjem dokumentarne serije Limitless with Chris Hemsworth za National Geographic izvedel, da je podedoval izjemno visoko tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni, ki povzroči, da začno odmirati možganske celice, s čimer se znižajo mentalne sposobnosti ter opešajo spomin in telesne funkcije. S skrb zbujajočimi rezultati krvnih in drugih testov je zdravnik, ki je sodeloval pri ustvarjanju dokumentarcev, zvezdnika seznanil, še preden so vključili kamere, saj bi se lahko ta odločil, da tega ne dovoli objaviti javno. Chris je pozneje v intervjuju za Vanity Fair povedal, da šokantna novica zanj vendarle ni bila popolno presenečenje, saj ima to bolezen tudi njegov dedek. Hollywoodski ljubljenec poudarja, da zdaj še bolj ceni življenje in zares razume, zakaj je treba skrbeti zase – tako telesno kot duhovno. Hkrati je hvaležen, ker ima na voljo veliko orodij, da se bo lahko lotil preventive in bolezen v kar največji meri preprečil ali vsaj za čim dlje zaustavil. Prav zaradi nje si je takoj po izpolnitvi vseh pogodbenih obveznosti vzel odmor od igranja, saj pravi, da bodo otroci še prehitro stari 18 let, zato obdobja pred tem ne želi zamuditi.