Tuje

Barbenheimer podira vse rekorde

T.L.
6. 8. 2023, 09.56
Posodobljeno: 6. 8. 2023, 10.01
Deli članek:

Režiserka Greta Gerwig je kljub hudim kritikam konservativcev zaslovela kot prava mojstrica filmskih uspešnic. Njen film Barbie kljub poletju polni kinodvorane po vsem svetu.

profimedia
Komična zgodba o barbiki je prve dni predvajanja v ameriških kinodvoranah prinesla 140 milijonov evrov, kar je rekord za film, ki ga je režirala ženska. Greta Gerwig je res mojstrica uspešnic.

Trenutno najbolj vroča filma v ameriških in svetovnih kinodvoranah sta Barbie in Oppenheimer, ki podirata rekorde, filmski ljubitelji pa so ju poimenovali kar Barbenheimer.Filma sta pravi balzam po slabše obiskanih kinodvoranah med in po pandemiji, po razmahu pretočnih vsebin in zdaj še stavke scenaristov in igralcev. Predvsem film Barbie v režiji Grete Gerwig dobiva dodaten zagon zaradi poplave kritik konservativnih komentatorjev, ki jih moti domnevna propaganda za Kitajsko, poveličevanje skupnosti LGBTQ in poniževanje koncepta moškosti. Komična zgodba o barbiki je prve dni predvajanja v ameriških kinodvoranah konec prejšnjega tedna prinesla 140 milijonov evrov, kar je rekord za film, ki ga je režirala ženska. Dosedanji rekord sta imela filma režiserke Patty Jenkins Čudežna ženska, ki je leta 2017 prvi konec tedna predvajanj pobral 93 milijonov evrov, in sorežiserke Anne Boden Stotnica Marvel, ki je zaslužil 138 milijonov.

Film režiserja Christopherja Nolana o znanstveniku J. Robertu Oppenheimerju, ki je bil ključen za razvoj ameriške jedrske bombe, pa je doslej zaslužil 72 milijonov evrov. Prejšnji konec tedna je bil glede zaslužka tudi najboljši doslej, odkar je marca 2020 izbruhnila pandemija koronavirusa, in četrti najboljši teden v kinodvoranah v zgodovini ZDA. Fenomen Barbenheimerja je potrdil prepričanje, da je v kinodvoranah še vedno dovolj prostora za dve veliki premieri v istem koncu tedna. Vročica Barbenheimerja je postala globalna, saj je film Barbie po vsem svetu zaslužil že 304 milijone evrov ob proračunu 130 milijonov evrov. Oppenheimer pa je po vsem svetu zaslužil 157 milijonov evrov ob proračunu 90 milijonov evrov. Tudi v Sloveniji sta filma veliki uspešnici in kljub poletju polnita kinodvorane.

profimedia
Film režiserja Christopherja Nolana o znanstveniku J. Robertu Oppenheimerju, ki je bil ključen za razvoj ameriške jedrske bombe, je v nekaj dneh zaslužil 72 milijonov evrov. Na fotografiji z ženo, filmsko producentko Emmo Thomas.