Kraljevske

Uradno bolna, zato je ni na spregled

K.K.
13. 10. 2023, 13.10
Deli članek:

Princesa Mette Marit

Profimedia
Po praznovanju 50. rojstnega dne je princesa Mette Marit odpovedala vse nastope v javnosti. Očitno je vzrok za to njena usodna bolezen fibroza pljuč.

Po praznovanju dvojnega abrahama – tako princesa Mette Marit kot njen mož princ Haakon sta letos dopolnila 50 let – se je Mette Marit nenapovedano umaknila iz javnosti. Je bila zabava, ki so se je udeležili številni ugledni gostje, prenaporna za princeso? Prizor, ko je plesala s svojim možem in sta se na plesišču ljubeče objemala, je bil res nepozaben, a nočni zabavi je sledilo jutro iztreznitve: Mette Marit se je zdravstveno stanje zelo poslabšalo. Princesa je že dlje časa neozdravljivo bolna. Ima fibrozo pljuč, bolezen, ki jo zdravniki sicer poskušajo zavirati z zdravili, princesi pa priporočajo čim manj naporov. Zato so kmalu po zabavi z norveškega dvora sporočili, da mora princesa počivati in si nabirati moči, njene že napovedane nastope v javnosti pa so preklicali.

O princesinem zdravju za zdaj ni novic. Za princa Haakona je vse skupaj hud udarec. Ne le da njegovega očeta kralja Haralda zapuščajo moči in prelaga na Haakonova ramena vse več dolžnosti, zdaj mu tudi Mette Marit na nastopih v javnosti ne bo več stala ob strani. A če se bodo princesi vsaj delno povrnile moči in bo življenje približno takšno, kot je bilo do nedavno, bo Haakon presrečen.