Kraljevske

Praznični dan je bil skoraj polomija

K.K.
8. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

Kralj Willem Alexander brez nasmeha

Profimedia
Kralj in kraljica sta se do parlamenta pripeljala z zlato kočijo, kar je vsako leto uvod v slovesnosti, povezane s praznikom, imenovanim prinčev dan.

Prinčev dan – praznik, ki so ga Nizozemci dolga leta slavili skupaj s svojim vladarjem (in pred njim z vladarico, nekdanjo kraljico Beatrix). Letos pa je šlo očitno nekaj narobe. Kralj Willem Alexander in kraljica Maxima sta se kot vedno z zlato kočijo pripeljala do parlamenta, kjer je nameraval kralj nagovoriti poslance pred začetkom novega parlamentarnega leta: osrednja tema njegovega govora je bil letni proračun. A namesto navdušenja, s katerim so državljani običajno pospremili kraljevo pot po ulicah prestolnice, je bilo iz množice slišati izraze nezadovoljstva. Precej slabe volje je bil videti tudi kralj. V parlamentu sta s kraljico Maximo zasedla svoja prestola, in medtem ko je kralj prebral pripravljeni govor, si je Maxima zakrivala obraz z robčkom – je skrivala nezadovoljni obraz?

Profimedia
Protestniki so kraljevi družini na balkonu dali vedeti, da niso zadovoljni s stanjem v državi.

Po obrednem nastopu v parlamentu je bil na vrsti še pozdrav kraljeve družine z balkona. Kralj, kraljica in njuni hčerki so se potrudili in so nasmejani mahali ljudem. Med množico pod balkonom pa je bilo veliko protestnikov, ki so glasno izražali, kaj si mislijo o monarhiji.

Profimedia
Mladi princesi sta doživeli razočaranje. Namesto da bi bil prinčev dan praznik kraljeve družine, je bilo čutiti nerazpoloženje množice na ulicah.

Princesi, prestolonaslednica Amalia in njena mlajša sestra princesa Alexia, sta bili zelo razočarani. Veselili sta se javnega nastopa in slovesnosti prinčevega dne, a sta se morali spoprijeti z resnico, da priljubljenost kraljeve družine na Nizozemskem upada. Pomislili sta tudi, da je njuna prihodnost, povezana z dvorom, nekoliko negotova.