Kraljevske

Si bosta kraljici skočili v lase?

K.K.
12. 2. 2023, 10.00
Deli članek:

Skrhani odnosi kraljic dveh velikih evropskih kraljevskih družin vplivajo tudi na njuni družini.

Profimedia
Kraljica Letizia želi svojo 17-letno hčer Leonor obvarovati pred škodljivim vplivom sošolke, nizozemske princese Alexie.

Odnosi med španskim in nizozemskim dvorom so se izjemno ohladili. Kot je slišati, bi si lahko kraljici Letizia in Maxima zdaj zdaj skočili v lase, vzrok prepira, ki mu ni videti konca, pa sta kraljevi hčerki, ki obiskujeta isto prestižno šolo v Walesu. Tam naj bi nizozemska princesa Alexia (17) živela precej svobodno in sproščeno življenje, kar se zdi njenim staršem povsem v redu. Ko pa je Alexia poskušala k podobnemu vedenju spodbuditi tudi špansko princeso Leonor (17) in je za to izvedela kraljica Letizia, je bil takoj ogenj v strehi.

Letizia je stroga in zapeta mati, od hčera zahteva popolno poslušnost in vzorno vedenje. Zlasti starejša, Leonor, ki bo nekoč kraljica, bi morala po materinem prepričanju živeti zgledno. Pred odhodom na študij v tujino je Letizia zabičala Leonor, naj pazi, s kom se druži in kaj počne. Zdaj pa naj bi, kot pravi kraljica Letizia, nizozemska princesa Alexia škodljivo vplivala na Leonor in jo zavajala k neprimernim dejanjem.

Profimedia
Nizozemska kraljica Maxima verjame, da se morajo mlada dekleta prej ali slej spoprijeti s samostojnim življenjem in skušnjavami, ki jih to prinaša. Prepričana je, da njena 17-letna hči Alexia ve, kaj dela.

Ker Alexia ni bila rojena za kraljico (kot bi rekel princ Harry, je samo »rezerva«), si lahko privošči bolj sproščeno vedenje. To ji razumevajoča kralj Willem Alexander in kraljica Maxima tudi dopuščata. In ko je španska kraljica sporočila nizozemski kraljici, naj prepove svoji Alexii druženje z Leonor, se je zdelo to nizozemskemu kraljevemu paru nedopustno vmešavanje v njihovo družinsko življenje. Kraljica Letizia zdaj menda že razmišlja, da bi Leonor vzela iz šole in jo tako obvarovala pred škodljivim vplivom sošolk in sošolcev. Doslej sta Leonor in njena sestra Sofia v Španiji obiskovali redovniško šolo – zato, da bi bili stoodstotno varni pred skušnjavami študentskega življenja?