Zgodbe

Vrhnje oblačilo zaokroži videz

Brigita Potočki
29. 10. 2023, 06.00
Deli članek:

Sestri Mateja in Mia Aleksandra Lukač s svojo znamko M.Fiction od leta 2017 z vsako novo kolekcijo posežeta v druge dimenzije. Na tokratnem Ljubljanskem tednu mode sta navdušili s kolekcijo, poimenovano Na luno in nazaj, futuristično vizijo sveta po apokalipsi.

Jure Makovec
5 minut za slovensko modo: M.Fiction, Mateja in Mia Aleksandra Lukač

Njuna oblačila so paša za oči, pogosto jih je opaziti v modnih revijah in na znanih osebnostih (pevkah Senidah, Nataši Bekvalac in Gaji Prestor, recimo). O tem, da bi postali modni oblikovalki, nista razmišljali, vse dokler se nista leta 2013 vpisali na NTF v Ljubljani, pozneje pa sta znanje nadgradili s študijem na fakulteti za umetnost v Veliki Britaniji. Že kot študentki sta prejeli več nagrad.

Jure Makovec
Slovenska moda

Kaj je največji izziv pri oblikovanju in kaj pri izdelavi oblačil?

Različni projekti, različni izzivi. Včasih je težko najti skupni jezik, ko so pogledi različni. Recimo pri oblačilih, ki jih izdelava po naročilu, saj moraš strankine želje uskladiti z DNK  svoje znamke. Ni vedno preprosto najti ravnovesja med tem. Vedno pa iščeva in najdeva najboljše rešitve, ne glede na situacijo.

In po kakšnih oblačilih najraje posegamo Slovenke?

Najraje po preprostih, takih, ki jih je lahko kombinirati ali jih navdihuje ulična moda. Naju pa veseli, da je čedalje več ljubiteljev mode, ki posegajo po drznejših in z modo izražajo drugačnost.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!