Zgodbe

Make up za močnejši spol: Naličeni moški so videti bolj možati. Res?

Katja Božič
10. 10. 2023, 08.00
Posodobljeno: 10. 10. 2023, 08.16
Deli članek:

Za neko nedavno ameriško raziskavo je vizažist subtilno naličil skupino moških, jih fotografiral in predstavil javnosti, ta pa je ocenila, da so naličeni moški videti bolj možati. Prav to smo pred kratkim prebrali v enem od časopisov. In smo se odločili preveriti. Vizažistka Izidora Weisseisen je napravila korekcijski make up dvema voditeljema radia in televizije Veseljak, ki sta sicer zaradi narave svojega dela ličenja tako ali tako vajena, vi pa sami ocenite, ali zgornja ugotovitev drži.

Mateja Jordovic Potocnik
Lovro prej in potem

Make up na moških je lahko viden ali neviden, pravi ena naših najbolj znanih vizažistk Manca Maselj. Vidni se ujema z delom, ki ga moški opravlja, zelo pogosto ga uporabljajo glasbeniki, predvsem rokerji. »Samo poglejte recimo popularno italijansko skupino Måneskin. Odličen make up imajo, italijanski vizažisti so tako ali tako odlični. Tudi Keith Richards, pred kratkim sem brala njegovo biografijo, si sam naredi tisto črno črto pod očmi, pa je videti super. Če so dobro naličeni in pristaja njihovemu obrazu, mi je to zelo všeč,« pravi. Drugi pa je nevidni make up, lahko rečemo tudi korekcijski make up, ko pri moških poudarimo tisto, kar je na njihovem obrazu najlepše, in skrijemo napake, kot so brazgotine, mozolji, gube, podočnjaki, razloži Izidora Weisseisen, ki med drugim liči voditelje radia in televizije Veseljak ter Aktual. »Ko sem svojemu možu povedala, da bom naličila dva fanta za revijo, mi je povedal, da si je tudi on v srednji šoli s pudrom prekrival akne. Na televiziji med drugim z make upom prav tako prekrivamo pomanjkljivosti na koži.«

Mateja Jordovic Potocnik
Vizažistka med delom

Samozavestnejši

Njenim rokam se je najprej prepustil Lovro Prešiček, ki je bil ličenja navajen še iz teatra, najprej že kot osnovnošolec in srednješolec v rodnih Radečah, potem tudi v Ljubljani. Pozneje se je preskušal kot voditelj na TV Slovenija, na radiu Antena, zdaj pa ga spremljamo na televiziji Veseljak. »Naličeni moški so po mojem mnenju – sem pač moški – manj možati kot moški, ki nosijo brado. Je pa res, da tistim, ki nam brada ne raste tako močno, ličila gotovo bolj poudarijo linije in kosti, kar pri moji strukturi, ki so bolj kosti, poudari še bolj. Po moji izkušnji ličilo prispeva k samozavesti, sploh ko si enkrat pred kamero, ker tako lahko gledalca vedno znova prelisičim, da prejšnji večer nisem bil zunaj do treh ponoči. Je pa res, da te žena in mati vedno spregledata, četudi imaš na sebi make up. Teh dveh ne moreš prelisičiti,« se je smejal. »V osnovi sem nesamozavesten človek, ko pa se potem pogledam v ogledalo, se to hitro popravi.« Vizažistka je Lovru zakrila podočnjake, mu poudarila brčice in obrvi, njegov obraz pa senčila tako, da je bil videti svež in naspan.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

Mateja Jordovic Potocnik
Lovro Prešiček s korekcijskim make upom

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!