Zgodbe

Trideset odtenkov sive

(js)
10. 5. 2022, 22.00
Deli članek:

Na prvi pogled se zdi grozno – nekdanji princ tenisa je bil obsojen na zaporno kazen, vrgli so ga v najbolj zloglasno londonsko ječo. In ja, zagotovo mu ni lahko pri srcu, ampak na drugi pogled se vendarle pokaže, da stvari niso tako črne. Mogoče rahlo temnosive, ampak zanesljivo ne črne.

reuters
Boris na poti na sodišče

Gotovo ste že slišali, nekdanji nemški teniški igralec Boris Becker je kockal z davkarijo in izgubil. Že drugič, ker se prvič očitno ni ničesar naučil. Ko je skušal pred dvajsetimi leti okrog prinesti nemško davkarijo, mu je grdo spodrsnilo, odkrili so ga in mu sodili, ampak jo je takrat, leta 2002, poceni odnesel, samo s pogojno kaznijo. In potem se mu je znova zalomilo ...

V dvomu pripravi športno torbo. Leta 2012 se je za stalno naselil v Veliki Britaniji, ampak z denarjem še vedno ni znal ravnati, pa je pristal v osebnem stečaju. Od 50 milijonov evrov, kolikor naj bi jih v teniški karieri zaslužil, ni ostalo skoraj nič. In davkarije še vedno ni znal nič bolje goljufati, premoženje, ki mu je še ostalo, je poskušal skriti, a so ga dobili. Že spet. Tokrat so mu sodili na londonskem sodišču. In ga spoznali za krivega v štirih točkah obtožnice. Boris je na izrek sodbe na sodišče prikorakal z roko v roki s trenutno ljubeznijo Lilian de Carvalho Monteiro, ampak potem je ona sama odšla domov, njega so pa pazniki pospremili v zapor. Čisto rdeč je bil v obraz, so poročali tabloidi – morda od zadrege, od presenečenja pa verjetno ne, saj se je pokazalo, da mu je sin Noah, najstarejši od njegovih štirih otrok, ki je sedel med občinstvom, prinesel športno torbo z nujnimi potrebščinami. Morda je Boris vendarle slutil, da se ne bo razpletlo tako prijazno kot prvič, pa si je pripravil torbo? In če je, je imel prav – v sodni dvorani se mu je zgodila precej jezna sodnica, oprala mu je glavo, ker ni pokazal niti kančka obžalovanja za svoje grehe in za vse ljudi, ki jih je z goljufijo prizadel. In mu prisodila dve leti in pol, trideset mesecev zapora. Štiriinpetdesetletnega padlega zvezdnika so nato odpeljali v zapor Wandsworth, ki je znan po slabih razmerah in okorelih kriminalcih, ki so tam doma.

Ampak na srečo vemo vse o juhah, ki se ne pojedo tako vroče, kot se skuhajo, in o nočeh, ki so najtemnejše pred jutrom. Ali v prevodu, stvari tudi tokrat zvenijo hujše, kot so.

Lahko bi bilo veliko huje. Beckerja so spoznali za krivega štirih točk obtožnice, vsaka od njih bi mu lahko prinesla do sedem let v zaporu, pa je dobil relativno skromnih trideset mesecev. V resnici tudi teh ne bo v celoti odslužil, saj ga bodo, če se bo lepo obnašal, na prostost spustili že po polovici prestane kazni, po petnajstih mesecih. Ali pa morda še prej, obstaja namreč tudi možnost, da ga izpustijo že po desetih mesecih, ostanek pa odsluži v domačem priporu z elektronsko zapestnico. Tudi v zloglasnem Wandsworthu najverjetneje ne bo ostal dolgo – prvih sedem do deset dni bo v posebnem krilu za nove zapornike, potem ga bodo pa predvidoma poslali v drug zapor z milejšim režimom. Njegova druga žena, nizozemska manekenka Lilly Becker, je čez nekaj dni povedala, da je Boris »v redu, tako dobro, kot je pač lahko. Ampak to ni hotel s petimi zvezdicami, ne?«

Čakajte, kaj ni že dvakrat ločen?

Zelo poročen. Tule se stvari malce zapletejo, ne zaradi tega, kar je povedala o Borisu, temveč zato, ker je doslej veljalo, da ste se z Lilly ločila leta 2018. A ona pravi: »Še vedno sem zelo njegova žena. Že mogoče, da odtujena, ampak še vedno sva zelo poročena.« Medtem ko se Lilian de Carvalho Monteiro, ki je z Borisom od leta 2020, otožno sprehaja po londonskih ulicah v družbi prijateljice, še ne bivša žena Lilly v televizijskih pogovornih oddajah zatrjuje, da sta z Borisom še vedno poročena in da ga ima še vedno rada. »Povsem sem se zlomila,« pravi o trenutku, ko je izvedela za obsodbo. Njunemu dvanajstletnemu sinu Amadeusu je pred tem povedala le, »da papa ni ubogal zakona in je zato na kazenski stopnici«, podrobnosti pa mu ni razlagala. Do trenutka, ko mu je morala povedati za obsodbo. »Nisem imela druge možnosti, morala sem mu zlomiti srce, to je bilo najhujše. Ni mogel razumeti, še vedno ne razume.« Zdaj upa, da jima bodo dovolili, da obiščeta Borisa v zaporu.

Revija Jana št. 19, 10.5.2022