Zgodbe

Kdo je tepel koga?

js
26. 4. 2022, 23.00
Posodobljeno: 27. 4. 2022, 21.33
Deli članek:

Johnny Depp in Amber Heard sta (po samo petnajstih mesecih zakona) že skoraj šest let ločena, pa se še vedno nista dogovorila, kdo je bil v njunem zakonu pravi nasilnež in kdo je v resnici koga tepel. Mediji so se večinoma postavili na njeno stran, zato je trpela njegova kariera, pa je najprej on tožil Amber, potem Amber njega, a se je vmešala pandemija in vse skupaj za nekaj časa zamrznila. Tožbi, ki sta jo predremali, sta se zdaj zbudili – in sredi aprila se je začel obračun na sodišču.

Reuters
Amber Heard in Johnny Depp

Tole je hiter povzetek dogajanja: februarja 2015 sta se Amber in Johnny po štiriletnem poznanstvu poročila na (njegovem) idiličnem otočku na Bahamih, maja 2016 pa je ona že vložila prošnjo za ločitev. Nič ni omenjala nasilja v zakonu, šlo naj bi za klasične »nepremostljive razlike«, a štiri dni pozneje je Depp dobil prepoved približevanja, tabloidi pa fotografije pretepene Amber.

Mestoma nepredvidljivo. Avgusta sta se dogovorila, da ji on plača sedem milijonov dolarjev, ki jih bo ona (je obljubila) podarila v dobrodelne namene, in skupaj izdala sporočilo, da je bil njun zakon »izredno strasten in včasih nepredvidljiv«, vendar ju je »vedno vezala ljubezen«. Pa da si nikoli nista namenoma fizično ali čustveno škodovala. In je bil potem mir vse do decembra 2018, ko je Amber napisala članek za Washington Post, v katerem se je zavzela za pravice žrtev domačega nasilja in ne zelo subtilno namignila, da je tudi njo njen bivši pretepal. Ni ga imenovala, ampak seveda so vsi vedeli, koga misli. Marca 2019 jo je Depp tožil zaradi obrekovanja, saj so ga zaradi tega članka odslovili iz gusarskega kluba, znanega pod imenom Pirati s Karibov. Zahteval je 50 milijonov dolarjev. Udarec mu je vrnila avgusta 2020 – tožila ga je za sto milijonov. Na, tu imaš! Dvojno!!! Menda zato, ker naj bi Depp in njegov odvetnik proti njej vodila zasramovalno kampanjo.

Zdaj se začenja nova sodna bitka, ampak vmes je novembra 2020 Depp tožil še britanski tabloid Sun, ki ga je označil za nasilneža med štirimi stenami. Sun je zmagal, igralec je bil pa še dodatno ožigosan kot pretepač. Slaba, slaba ideja!

Pozor, pljuva. Prejšnji ponedeljek se je končno začel proces proti Amber, ki naj bi trajal šest ali sedem tednov, na prostoru za priče se bo zvrstilo precej znanih imen, med njimi igralci James Franco, Paul Bettany in Ellen Barkin. Prvi teden sta pričali nekdanja osebna asistentka Amber Heard in zakonska terapevtka para. Asistentka Kate James je pričala, da na svoji delodajalki nikoli ni opazila znakov nasilja in da je bil Depp vedno »popoln južnjaški gentleman«. Je bila pa zato Amber toliko bolj divja – podivjala je za prazen nič, jo zmerjala in preklinjala, ji pošiljala žaljiva sporočila, celo pljunila jo je. Naslikala je sliko negotove, zmedene ženske, ki se ne zna obvladati. Da se Amber ni grozno obnašala le do nje, je še povedala Jamesova, grdo je delala tudi s svojo sestro Whitney, celo lastna mati se je je bala, saj je bila tudi ona deležna njenega besa.

Tudi gentlemani tepejo. Terapevtka dr. Laurel Anderson je povedala malce drugačno zgodbo – da je Amber več kot enkrat začela prepir in da je Johnnyja tudi udarila, toda on ji ni ostal dolžan. Kadarkoli se je Amber počutila užaljeno ali negotovo, je začela prepir. Ni prenesla misli, da bi šel Johnny stran od nje, zato je raje začela prepir, samo da je ostal. Oba bivša zakonca prihajata iz domov, kjer je vladalo nasilje. Depp se je desetletja zadrževal – tudi njegove bivše partnerke so pričale, da do njih ni bil nasilen – toda Amber je sprožila nekaj v njem, da je vračal enako z enakim. Ne znata komunicirati, je povedala terapevtka.

Precej vseeno je, kdo bo na koncu zmagal, poraženca bosta oba. Zmagovalci pa kvečjemu tabloidi, ki bodo svoje strani še tedne polnili z umazanimi izpovedmi s sodišča.

Revija Jana št. 17, 26.4.2022