Zgodbe

Ali koga skrbi zdravje državljanov?

Lara Jelen
13. 1. 2020, 22.00
Deli članek:

Prejšnji teden se je sredi sončnega januarskega dne pred agencijo AKOS v Ljubljani zbralo presenetljivo število ljudi, ki so tja prišli z enim samim namenom. Miroljubno so želeli opozoriti odgovorne, da cena za vzpostavitev omrežja 5G v Sloveniji ne bi smela in ne more biti človeško zdravje.

Zarja Jana
Vas skrbi postavljanje omrežja 5G v Sloveniji?

Ko sva se v četrtek, 9. januarja, okoli ene ure s fotografom približevala Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), sem se potihem spraševala, koliko ljudem se bo sploh ljubilo na miroljubni protest. Vse prevečkrat smo, ko pride do pomembnih vprašanj in odločitev, pač preveč apatični, vdani v usodo. Tokrat ni bilo tako. V Ljubljani se je zbrala skoraj dvestoglava množica in z napisi na plakatih sporočala bistvo: »Za Slovenijo brez 5G«, »Tehnologija DA, na račun zdravja NE« in »24/7/365 neprostovoljna izpostavljenost sevanju« so med drugimi opozarjali. Med prisotnimi so bili tudi tisti, ki hipersenzibilnost za elektromagnetno sevanje doživljajo na lastni koži.

Med protestniki tudi Tanja Ribič. Čeprav je nosila sončna očala in kapo ter se ni prav nič trudila, da bi jo mediji opazili, smo med obrazi hitro prepoznali igralko Tanjo Ribič. Hodila je bolj zadaj v dolgi vrsti protestnikov, ki so se krožno sprehajali po parkirišču pri AKOS-u. »Moti me, da so vse študije, ki govorijo v prid omrežju 5G, podprte s kapitalom, kapital pa vemo, kako deluje. Sama sem na lastni koži občutila, da je elektromagnetno sevanje problematično. Že samo, če govorim po telefonu, me boli glava. Moj kužek, ko se tega še nismo zavedali, je spal pri routerju in zaradi sevanja celo oslepel. Ko smo router odstranili, je vnetje minilo in njegov vid se je izboljšal. Danes sem tukaj, ker me zanima, ali obstaja še kakšna druga možnost. Skrbi me, da ob tem izpadem kot neki heretik, ki hoče zemljo obrniti v drugo smer, ampak moje sporočilo je, da bi se morali malo zamisliti. Zagotovo obstaja kakšen drug, boljši način, kot je omrežje 5G. Ne smemo drveti z mainstreamom v prepad,« nam je dejala.

Bomo skurili celotni ekosistem? V imenu civilnih iniciativ Ekoci je v vrsti, ki si želijo dialoga o omrežju 5G, stala Mateja Rotar. »Ekoci podpira prizadevanja za to, da tehnologija pomaga človeku, namesto da ga ubija. Borimo se, da bi se 5G pri nas začel uporabljati šele takrat, ko bo dejansko stestiran in bo kristalno jasno, kakšen vpliv ima na naše zdravje. Vsekakor smo za vpeljavo novih tehnologij, a po pameti in s previdnostnimi ukrepi. Pri nas nimamo znanstvenikov, ki bi se s to tematiko resneje in neodvisno ukvarjali, iz tujine pa nas že opozarjajo, da 5G še zdaleč ni tako nedolžen, kot bi nam ga želeli predstaviti. Najbolj skrajni znanstveniki nas celo opozarjajo, da bomo z njegovo uporabo skurili celoten ekosistem. Testiranje omrežja 5G ne bi smelo biti opravljeno na ljudeh v Sloveniji, sploh pa ne brez njihove privolitve, saj se s tem krati človekove pravice, ki vsakemu državljanu pripadajo z zakonom. Seveda pričakujemo, da bomo morali najti srednjo pot, ta, ki je predvidena zdaj, pa zagotovo ni prava in nanjo ne pristajamo,« je odločno poudarila. Ko je pogovor nanesel na aktualno testiranje omrežja 5G pri A1 v ljubljanskem BTC-ju, pa je omenila, da ji je že kar nekaj ljudi, ki se v BTC-ju zadržujejo dlje, v teh dneh poročalo, da občutijo glavobole in se slabše počutijo. »Testiranje omrežja 5G je bilo podpisano in odobreno s strani ministrstva za infrastrukturo, zato je to neposredno odgovorno za morebitne škodljive posledice svoje odločitve. Menim, da se tega, vključno z ministrico Bratuškovo, ne zavedajo. Največji problem, ko se pogovarjamo o elektromagnetnemu sevanju, pa je zastarela uredba, napisana za to področje. Stara je več kot 20 let in po mojih informacijah, ki sem jih prejela od gospoda, ki je bil prisoten ob njenem nastanku, je bil ta pravilnik o sevanjih in meritvah narejen za daljnovode. Ta uredba nikoli ni bila predvidena za telefonske antene. Tehnologija se spreminja vsaj vsakega pol leta, naš pravilnik pa je star dve desetletji in torej niti slučajno ne zajema vseh novih tehnologij, kaj šele multiplikativnih učinkov postavljanja novih anten različnih operaterjev. Uredbo bi bilo treba posodobiti po hitrem postopku,« je opozorila.

Že zdaj občutijo sevanje. Nekateri od prisotnih na protestu že sedaj občutijo elektromagnetno sevanje. Med njimi je Andrej Brečko, ki je preobčutljivost prvič začutil pred desetimi leti, ko je še živel v Londonu. »Takrat sem si kupil slušalke bluetooth in jih z velikim veseljem nemudoma preizkusil. Ko pa sem jih dal na glavo in aktiviral, sem začutil tako strašen glavobol, da ga ne bom nikoli pozabil. Ne samo glavo, čutil sem svoje zobe, po vsem telesu sem začutil sevanje. Ko sem slušalke izklopil, je glavobol prenehal. Tudi če prižgem brezžično povezavo ali mobilni internet, nemudoma občutim sevanje. V domači hiši zato nimamo wifija, ampak se na splet povezujemo preko kablov, hiša pa je narejena iz ilovke, ki zelo dobro ustavlja prehajanje sevanja od zunaj. Doma sem torej varen pred brezžičnimi sevanji, druga pesem pa je, če moram slučajno v kakšen večji nakupovalni center, kjer je na kupu veliko ljudi z veliko telefoni, ki so brezžično povezani s spletom. Sem iz Dolenjske in obisk Qlandie je iz tega razloga zame prava nočna mora. Ob prisotnosti elektromagnetnega sevanja nemudoma začutim pikanje po telesu, zdi se mi, kot da se mi v trenutku zamegli um.« Med pogovorom je Andrej omenil, da pozna gospo z njivo ajde, ki ji je čebele ne oprašujejo več, odkar so v bližino njenega polja postavili telefonski oddajnik. »Če se bo trend vedno večje izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju nadaljeval, se bojim, da bodo mesta postala samomorilska,« je pripomnil. 

Hipersenzibilen je tudi tako Boris Turk. »Že od nekdaj občutim glavobole, če se pogovarjam po mobilnem telefonu in ga imam prislonjenega na uho. Na to sem bil navajen in se niti nisem poglabljal, zakaj je tako. Ko pa sem nekajkrat pozabil ugasniti mobilno povezavo na telefonu in z njim zaspal, sem imel res hud glavobol. Sprva sem se ustrašil, da sem se morda s čim zastrupil, potem pa sem seštel ena plus ena in opazil, da se mi glavobol vedno pojavi takrat, ko na telefonu pozabim izklopiti brezžično povezavo. Zdaj ponoči telefon nastavim na letalski način in teh težav nimam več,« opisuje. Ker bi tehnologija 5G zahtevala še več na novo postavljenih oddajnikov, je popolnoma razumljivo, zakaj ljudi, kot sta Boris in Andrej, ki na lastni koži čutijo posledice elektromagnetnega sevanja, vzpostavljanje novega omrežja 5G tako zelo skrbi. Se bo sevanju sploh še moč izogniti? 

OKVIR: Vas skrbi postavljanje omrežja 5G v Sloveniji? Bi si tudi vi želeli, da se še pred tem dodobra razišče njegov vpliv na naše zdravje? Javite to tistim, ki odločajo – ministrstvu za infrastrukturo in ministrstvu za zdravje.

OKVIR: Slovenci niso edini, ki protestirajo. V soboto, 25. januarja, se bodo po svetu odvijali globalni protesti proti tehnologiji 5G. Protesti so že napovedani v Durbanu v Južni Afriki, v Canberri in Sydneyju v Avstraliji, v Tokiu na Japonskem, v Torinu in drugih mestih po Italiji, Londonu, Edinburgu in drugih mestih v Veliki Britaniji, v Washingtonu, New Yorku in drugih mestih po Ameriki, v Montrealu, Vancouvru ter drugih mestih v Kanadi in še bi lahko naštevali. V Evropi bodo protestirali tudi na Finskem, Češkem, Danskem, Švedskem, v Belgiji, Nemčiji, Poljski, Portugalski, Romuniji in Španiji. Spisek je predolg, da bi lahko našteli vsa mesta, in razkriva, da je 5G resnično pereč problem in da ljudje po svetu niso pripravljeni pristati na vlogo poskusnih zajčkov.

Več v reviji Zarja Jana št. 2, 14. 1. 2020

Zarja Jana
Vas skrbi postavljanje omrežja 5G v Sloveniji?