Zgodbe

Ste že slišali tistega o ...

Alenka Sivka
27. 8. 2019, 23.59
Deli članek:

Panč, festival dobrih šal na Ljubljanskem gradu

Vito Tofaj
Prvi letošnji večer Panča na Ljubljanskem gradu

Ko sopihaš po klancu na Ljubljanski grad, se nadejaš, da boš slišal vsaj nekaj dobrih šal, pančev, nekaj gromkega smeha, nekaj zgražanja nad najbolj črnimi šalami in nekaj žvižganja in negodovanja, če bo komik udaril mimo. Publika na Panču, vsakoletnem festivalu stand-up komike, je malce posebna. Ni tipično slovenska, tiha, ki ne ploska preveč rada. Včasih pade iz publike boljša šala kot z odra. Ampak večinoma seveda ne.

Zadnje čase pri nas komiki rastejo kot gobe po dežju. Vsi poznamo Vida Valiča, Martino Ipša, Gašperja Berganta, Lucijo Ćirović, Boštjana Gorenca Pižamo ..., a so se jim pridružili mnogi novi, mlajši, morda celo drznejši.

Vsak večer Panč odpreta Jure in Mark, to sta tista dva modela, ki sta organizirala tečaj rezerviranja prostora na plaži z brisačo v Simonovem zalivu. Zapojeta pesem, povezano z aktualnim večerom – ali pa niti ne, z aktualnim dogajanjem – ali pa niti ne, in pri tem močno »fušata« – nalašč ali pa niti ne. Potem pride na oder Andrej Težak Tešky, vsakokratni povezovalec prireditve, in že za začetek strese nekaj neokusnih ali pa zelo črnih šal, v tem je pravi mojster. Vsi drugi nastopajoči pa so mojstri v tem, da se norčujejo iz Teškyja. Prenesti mora kar dosti nizkih udarcev. Auč!

TV face, ki to niso. Prvi večer, torek, 20. avgust, naj bi bil večer TV fac, a nastopajoči kar sami ugotovijo, da to niso. Klemen Bučan je na primer radijec. Edina, ki bi morda sodila v to kategorijo, je Martina Ipša, ki ima na neki manjši televiziji (Klemen Bučan: »Ipša dela na televiziji, ki vleče do Dupleka!«) kuharsko oddajo. Morda. No, pa seveda Tešky, ki je nastopil v MasterChefu: »V oddaji sva bila dva 'znana Slovenca', a ko sva se prvič videla, sva ugotovila, da se sploh ne poznava.« Aleš Novak, ki pa ga res poznamo s televizije, saj ustvarja in nastopa v Skečokolikih in preizkuša novosti v oddaji Štartaj, Slovenija, je iz Kranja: »Kranj je edino mesto, kjer lahko piješ, da boš lahko vozil marico.« Aleš ima punco: »Z mojo žensko greva bolj počasi, ima še fanta. Zdaj je noseča, tako da bom še malo počakal.« Za Alešem nastopi Martina Ipša. Tešky jo vpraša, ali je na Trojanah kupila krofe ali samo pasoš pokazala. Martina: »Hotela sem shujšat, ampak potem moraš nehat jest.« Zadnji nastopi Ranko Babić, no, njega pa res poznamo s televizije, tako da je upravičeno na večeru TV Fac. Pripoveduje nam o tem, kako ga je vzgajal oče. Do sedmega leta ni vedel, da mu je ime Ranko, saj ga je oče vedno naslovil z: »Gdje si, konju jedan!?«

Črni humor. Večeri črnega humorja so zelo dobro obiskani. Komik Rok Bohinc nas sprašuje: »Pa kaj je narobe z vami, da imate radi tak grozen humor? Kot bi imeli radi zabavne prigode iz Auschwitza!« In potem gre od »lažjih« črnih tem k zares groznim. Publika vzdihuje, se zgraža, zavija z očmi. A vseeno, prišli so na večer črnega humorja in zdaj imajo, kar imajo. Otroci, pedofilija, smrt, nekrofilija, nasilje nad ženskami – teme, ki bolijo, včasih se smeješ od groze, včasih samo odkimavaš z glavo, kako se lahko kdorkoli spomni česa tako absurdnega. Gašper Bergant nam natrese kup pomislekov, zakaj ne bi smeli pobijati medvedov in volkov. Pravi, da je čista neumnost, da se moraš delati mrtvega pred medvedom, saj je vendar mrhovinar. In da medveda ni strah pred človekom, saj je vendar 250 kil težka žival. Za konec svetuje, da če že varate svojo žensko, jo varajte z grdo, saj vam le tako nihče ne bo verjel, da jo varate. Marko Žerjal je dodal, da dobiš isto stvar, če osvajaš nuno ali feministko: Nič seksa, samo pridigo.

Težko je opisati, kaj vse se dogaja na Panču. Saj veste, morate biti tam. Morate doživeti vzdušje, smeh, neodobravanje, kadar je šala preveč kruta. Morate dihati s publiko. In s komikom, ki včasih težko diha. Najtežje takrat, ko njegova šala nima nobenega odziva.

Celoten članek z izjavami komikov, zakaj se ukvarjajo s tako mazohističnim poklicem, preberite v 35.številki revije Zarja Jana (27.8.2019).