Zgodbe

Vonj po osmojenih predsednikih

Jelka Sežun
11. 1. 2016, 22.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Imate svoje predsednike radi odmaknjene in dostojanstvene ali temeljito prepražene v zabavni oddaji?

Mi smo izžrebali takega, ki se rad praži, najprej pri Juretu Godlerju, ta ga je temeljito osmodil v oddaji Ta teden. Le nekaj tednov pozneje ga je spet zagrabila neustavljiva želja po kamerah in pozornosti, pa se je pustil počasi obračati na ražnju v zabavni oddaji POP TV. Enkrat – ne vemo še, kdaj – vam jo bodo pokazali, mi smo bili pa zraven na snemanju prejšnji petek v ljubljanski Operi.

Ko se je proti koncu lanskega leta razvedelo, da bodo na ražnju pekli predsednika republike Boruta Pahorja, se je v medijih dvignil silovit val protestov. Gostovanja pri Godlerju ni nihče opazil – ali pa jih ni motilo –, o peki pri Ladu Bizovičarju je imel pa vsak svoje mnenje. In ga je hotel tudi povedati, o tem so tvitali, blogali, pisali odprta pisma in številne članke.

Razvrednotil bo funkcijo predsednika, so bentili eni. Že spet se gre klovna, so resignirano skomigovali drugi, nekateri so mu pa že vnaprej vse odpustili, češ, je pač ljudski človek, to vemo že iz njegovih izletov v smetarstvo in kotalkarstvo – ali kot je na nekam forumu razglabljal komentator, »pri Pahorju se vsaj vmes še kaj dogaja, je aktiven tako ali drugače, in s tem funkciji predsednika daje dodano vrednost«.

Nekje so naredili spletno anketico. Glasovalo je dobrih osemdeset ljudi in od teh jih je 57 odstotkov menilo, da predsednik republike ne bi smel nastopiti v oddaji Na žaru. Dodano vrednost so povsem prezrli. In potem je bil še nekdo, ki se ni hotel vnaprej opredeliti in je bil samo pogojno za: »Če bodo Pahorja dali na pravi žar, se strinjam.«

Pravzaprav smo jo še zelo poceni odnesli – nihče se ni spomnil razpisati referenduma. Lahko bi ga promovirali z geslom: »Za Domovino gre!«

Članek v celoti preberite v reviji Zarja št. 2, 12. 1. 2016