Zgodbe

Skupaj smo močnejši!

Dejan Ogrinec
23. 11. 2015, 23.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zadruga Konopko z idejo, ki lahko poseže med poslovne zvezde ...

Izraz socialno podjetništvo vzbuja asociacijo, da gre za nekaj v zvezi s socialno ogroženimi ljudmi ali eno od oblik pomoči, a v resnici je to samo način organiziranja podjetja. Pri nas ima zadružništvo dolgo tradicijo, sredi 18. st. so si recimo naši ribiči med Trstom in Gradežem pomagali prav na ta način. V zadrugi se pač najbolje udejanja moto »skupaj smo močnejši«.

Kdor je na letošnjem poznopoletnem sejmu Agra naletel na predstavitveni prostor zadruge Konopko, je nedvomno opazil same nasmejane ljudi (pa razlog ni bilo to, na kar ste morda pomislili). Razstavljenega je bilo veliko, a čisto nič  naprodaj, kar je mnoge obiskovalce zmedlo. Zadruga se ukvarja s pospeševanjem pridelave, predelave in prodaje izdelkov iz industrijske konoplje, s čimer želijo pridobiti še več uporabnih izdelkov in delovnih mest, pomagati naravi z ekološkim pristopom in nenasiljem ter omogočiti ljudem, da lahko uživajo v življenju celoviteje ter bolj zdravo. Zadruga Konopko, ki se je začela kot dobra ideja med ekipo prijateljev in znancev, postaja čedalje resnejši in poslovno uspešen projekt, če ne še več kot to.

Udeleženci evropskega foruma inovacij. V borem letu, dveh se je od ideje, da bi ustanovili zadrugo za predelavo industrijske konoplje, do zadnjih dosežkov zgodilo ogromno. Začnimo z udarno vestjo tega leta: njihovi biogranulati iz konoplje so se uvrstili v finalni izbor na evropskem tekmovanju inovacij ClimateLaunchpad. V močni konkurenci, kjer bi lahko bili – po besedah ocenjevalcev in glavnega sodnika v skupini – vsi zmagovalci, se sicer niso uvrstili čisto na vrh. A glede na to, da je zmagovalna zamisel Desert Control iz Norveške denimo plod osemletnega razvoja, so v Konopku na svoje prototipne laboratorijske dosežke, nastale v približno pol leta, lahko zelo ponosni. Upamo samo, da bodo z zaletom nadaljevali. David Geršak, diplomirani strojnik in predsednik zadruge, odgovoren za raziskave in razvoj, je povedal: »Projekt smo razvijali s partnerjema Plastiko Skaza iz Velenja in Visoko šolo za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca. Z udeležbo v finalu smo korektno opozorili na razvojni potencial zadruge in industrijske konoplje, hkrati pa smo bili priča številnim dobrim idejam, ki so še dodatno spodbudile naše ambicije!«

Članek v celoti preberite v Zarji št. 23, 24.11.2015